Failliet Sittards hotel Merici achter rug van curator om verkocht

Print
Failliet Sittards hotel Merici achter rug van curator om verkocht

Afbeelding: Google Maps

Curator Rob Lemmens doet onderzoek naar de verkoop van het failliete Hotel Merici in Sittard. Die blijkt volledig achter de rug van de curator om te hebben plaatsgevonden, zo blijkt uit een tussentijds faillissementsverslag.

De onderneming van hotelier Jean-Paul Hameleers werd op 6 juni failliet verklaard. Curator Lemmens ging daarop gesprekken aan met huurbaas en pandeigenaar Laudy Bouw & Ontwikkeling over een mogelijke doorstart van het hotel. Volgens de curator had Laudy daar geen oren naar en gaf aan het hotelpand zelf te willen verkopen. In meerdere gesprekken heeft Laudy volgens de curator aangegeven dat het hotel zeker zes maanden dicht zou blijven om een koper te zoeken. Een doorstart voor Merici, waar inclusief Hameleers 24 medewerkers in dienst waren, was niet mogelijk.

Sleutels
Op 13 juli kocht Laudy de activa (zaken als voorraad en inboedel) en de immateriële activa (zaken als klantenbestand, merknaam) van Merici. Een dag later heeft de curator de sleutels van het hotel aan Laudy overhandigd, na ontvangst van de koopsom. Laudy beëindigde diezelfde dag de huurovereenkomst met de failliete ondernemer. Vier dagen later al werd bekend dat Laudy het hotel had verkocht aan de Belgische investeerder Pantelis Group en dat Merici binnen twee weken weer zou opengaan. Gewoon onder de naam Merici met opnieuw Hameleers als exploitant.

Opheldering
"Dit bericht kwam voor de curator als een verrassing", schrijft Lemmens. De curator ontdekte later dat nog op de dag dat hij de sleutels aan Laudy overhandigde (14 juli) het hotel is verkocht. "Laudy, noch de heer Hameleers, noch Pantelis Group heeft de curator geïnformeerd over de op handen zijnde transactie, respectievelijk doorstart." De curator heeft Pantelis Group en Hameleers ondertussen gesproken over de gang van zaken en wacht in zijn onderzoek nu nog op opheldering van de zijde van Laudy.  De curator sluit vervolgstappen niet uit.

Cash
Ander onderzoek naar enkele duizenden euro’s aan cashbetalingen, die zonder toestemming van de curator zijn gedaan aan leveranciers van Merici tijdens de boedelperiode, is grotendeels afgerond. Van 491,80 euro is niet duidelijk geworden waaraan dat is uitgegeven. De curator vraagt Hameleers nog om opheldering over dit kasverschil. Grootste schuldeiser in  het faillissement van Merici is overigens pandeigenaar Laudy met 1.382.406 euro. Totaal staat 1.454.660 euro open. De curator verwacht ook nog een flinke vordering van de Belastingdienst.

Lees hier alles over Merici!

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen