Rechter: nieuwe norm voor giftig pyrazool in Maaswater is te streng

Print
Rechter: nieuwe norm voor giftig pyrazool in Maaswater is te streng

Afbeelding: iStock

De nieuwe pyrazool-norm die het Waterschap Limburg oplegde aan het chemische bedrijf Sitech is te streng. Dat heeft de bestuursrechter woensdag beslist. Het waterschap moet de norm opnieuw onder de loep nemen.

In 2015 bleek er te veel pyrazool in de Maas te zitten. Waterleidingbedrijven stopten daarna enige tijd met het innemen van drinkwater uit de Maas. Omdat toen nog niet duidelijk was of de stof schadelijk was en het lozen daarvan in de bestaande vergunning niet was geregeld, stelde het waterschap een tijdelijke norm in waaraan Sitech zich moest houden.

Lees ook: 'Te veel risico's met drinkwater uit de Maas'

Tekort
Omdat een tekort aan drinkwater dreigde verleende het Waterschap een vergunning voor de lozing van 15 microgram pyrazool per liter. De norm werd uiteindelijk verscherpt in een nieuwe vergunning

Lees ook: WML blij met strengere norm pyrazool

Streng
Sitech stelt dat de nieuwe norm nu zo streng is, dat dit ten koste gaat van de het rendement van zijn zuiveringsinstallatie. De rechtbank geeft het bedrijf daarin gelijk en heeft beslist dat het waterschap nog eens goed naar deze laatste vergunning moet kijken en moet beoordelen of deze strengere norm voor het lozen van pyrazool wel kan zonder dat dit ten koste gaat van het verwijderen van andere afvalstoffen uit het afvalwater.

Tegen de eerdere twee normen maakte het bedrijf ook bezwaar, maar dat is door de rechter afgewezen. Het bedrijf heeft sinds eind 2015 vier keer een dwangsom opgelegd gekregen vanwege lozingen. Het gaat om een totaalbedrag aan dwangsommen van twee ton.

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen