Air Berlin schorst piloot na ‘ererondje’ boven vliegveld

Print
De Duitse vliegmaatschappij Air Berlin heeft een piloot geschorst die maandag met een ‘ererondje’ afscheid heeft genomen van de luchthaven van Düsseldorf.

De Airbus A330 van Air Berlin met 223 passagiers aan boord was het laatste toestel van de failliete vliegmaatschappij op de route Miami-Düsseldorf.

Afscheid
De gezagvoerder in kwestie heeft zijn actie inmiddels toegegeven op de Duitse televisie. Volgens hem was de manoeuvre bedoeld als “gebaar” en “waardig, emotioneel afscheid”. De Duitse luchtvaartautoriteiten hebben een onderzoek ingesteld. Air Berlin zegt dat het daarbij normaal is dat de betreffende bemanning hangende zo’n onderzoek aan de grond blijft.

Doorstart
Volgens de Duitse krant Bild vroeg de piloot maandag zonder opgaaf van redenen toestemming aan de luchtverkeersleiding om een doorstart te mogen maken. Nadat de verkeerstoren het groene licht had gegeven voor de manoeuvre, brak de piloot de landing af. Daarbij week hij behoorlijk af van de gebruikelijke doorstartroute. Hij vloog een lus over en rond het vliegveld, iets dat volgens Bild kan worden uitgelegd als een ‘ererondje’.

Lees ook: Onderzoek naar ‘ererondje’ boven vliegveld Düsseldorf

Op een vanuit de verkeerstoren van Düsseldorf opgenomen video is de manoeuvre deels te zien. Ook is te horen hoe de piloot de passagiers toespreekt.

Het toestel is maandag veilig geland, zij het met enige vertraging.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →