Spaarkaart voor bierglas na dik 57 jaar verzilverd

Print
Spaarkaart voor bierglas na dik 57 jaar verzilverd

Afbeelding: Rob Oostwegel

Hij kon of in de shredder belanden of tot iets leuks leiden. Dion Groenestijn (41) uit Elsloo besloot het erop te wagen en een oude spaarkaart van de Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij ruim 57 jaar later alsnog op te sturen naar United Dutch Breweries in Breda.

Groenestijn (41) en zijn vrouw Debbie kochten vier jaar geleden het woonhuis van het overleden kasteleinspaar Cor en Mia van den Akker van Café De Punt in Elsloo, en namen voor een groot deel de inboedel over. "Toen we onlangs besloten de zolder te gaan verbouwen tot kamer vonden we onder meer oude dozen met administratie, brieven én een envelop met daarin een oude spaarkaart plus losse zegels van de Zuidhollandsche Bierbrouwerij. Samen met mijn dochters Esra en Femke heb ik de kaart vervolgens volgeplakt en hem opgestuurd naar Breda met een briefje erbij: hij is vol."

Speurtocht
Het adres van de huidige brouwerij wist Groenestijn na een speurtocht op internet te achterhalen. De Zuidhollandsche Bierbrouwerij bleek in 1881 te zijn opgericht in Den Haag en fuseerde in 1960  met het Rotterdamse Oranjeboomconcern waarna het zich onder meer toelegde op het brouwen van het merk Skol. In 1974 sloot de brouwerij zijn deuren. Oranjeboom ging verder en is inmiddels onderdeel van United Dutch Breweries.

"Als je de kaart vol had  met 24 zegeltjes kreeg je een glas cadeau. Dus was ik wel benieuwd wat er zou gebeuren als ik hem alsnog zou insturen." 

Lachen
Receptioniste Wiltrude Maghielse van United Dutch Breweries zegt dat ze hartelijk moest lachen toen de brief in Breda op de mat viel. "We hebben eerst nog geprobeerd een origineel glas te achterhalen. Toen dat niet lukte heb ik met onze directeur Tom Timmerman overlegd en hebben we besloten een setje Oranjeboomglazen te sturen. Dat is makkelijker dan één." Met een kwinkslag: "Want als iemand zo merktrouw is moet je dat belonen."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →