Zanger Jo Smeets maakt protestlied tegen fusiedwang

Print
Zanger-gitarist Jo Smeets heeft een protestlied gemaakt tegen dreigende fusie van Brunssum met Heerlen en Landgraaf.

In het lied Broenssem Blieft Broenssem gaat hij tekeer tegen de volgens hem arrogante en dictatoriale manier waarop de herindeling opgelegd wordt. Daar is niemand blij mee in Brunssum en Landgraaf, weet Smeets. Overigens is hij niet per se tegen herindeling, maar vooral tegen de manier waarop de politiek het samengaan wil regelen.

Smeets kan zich voorstellen dat Brunssum over vijf of tien jaar samen gaat met een andere gemeente. Maar dan liever met Beekdaelen (Nuth, Onderbanken en Schinnen) dan met het grote Heerlen-Landgraaf. Maar ook na een fusie blijft Brunssum zichzelf, denkt Smeets.

Radio
De rocker is geboren in Brunssum en woont nu in Kerkrade. Zijn lied is geregeld te horen op Streektaalradio en regionale zenders.

Al eerder schreef Wiel Roeselers een protestlied; Broenssem Blief Besjtoan, op de wijs van Marmor, Stein und Eisen Bricht van Drafi Deutscher. Dat lied wordt ingezet in de campagne tegen de herindeling, die in volle hevigheid woedt in de Parelstad.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →