‘Aantal autobranden in Limburg neemt iets af’

Print
‘Aantal autobranden in Limburg neemt iets af’

Archiefbeeld Afbeelding: iStock

Het aantal autobranden in Limburg is in een jaar tijd iets afgenomen. In de eerste negen maanden van 2016 gingen hier nog 253 auto’s in vlammen op. Dit jaar staat de teller op 229.

Dat meldt het Verbond van Verzekeraars.

De koepel van schadeverzekeraars heeft becijferd dat 2017 landelijk gezien een piek van het aantal autobranden laat zien. Van januari tot en met september lag het aantal op 2808, tegen 2718 in dezelfde periode een jaar eerder. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar.

Autobezitters in Noord-Brabant en Zuid-Holland moeten het meeste vrezen dat hun voertuig in vlammen opgaat. Daar brandden respectievelijk 506 en 463 auto’s uit. Het laagste aantal autobranden vond plaats in Zeeland, 58 in totaal.

Verzekering
De cijfers van het Verbond van Verzekeraars hebben overigens alleen betrekking op auto’s die WA+ of all risk zijn verzekerd. Dat is naar schatting 65 procent van het volledige wagenpark. Uitgebrande auto’s met  een WA-verzekering zijn niet in de cijfers meegenomen.

Kostenpost
De koepel van  schadeverzekeraars schat de gemiddelde schade van een autobrand op 10.000 euro. Daarmee komt de totale schadepost voor verzekeraars uit op circa 40 miljoen euro per jaar. Dit is  een fractie van het totale schadebedrag dat wordt uitgekeerd  wegens zogenoemde  “autogerelateerde kostenposten”, zoals ook ruit- of letselschade. Dat ligt jaarlijks rond de 2,5 miljard euro.

Volgens het verbond brandt slechts een klein deel van de auto’s uit door mechanisch falen. Het merendeel in gaat in rook op door vandalisme of door toedoen van een pyromaan. Dit valt ook af te leiden aan het tijdstip waarin de meeste auto’s in brand vliegen: ergens tussen middernacht en vier uur ’s ochtends.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen