Geen nieuw proces voor seksueel misbruikte moordenaar

Alda Stienen werd in 2000 in haar eigen woning omgebracht.© Archief De Limburger

Er hoeft niet opnieuw te worden gekeken naar de veroordeling in de zaak-Alda Stienen uit Leveroy.

Jos Emonts

Dat vindt de adviescommissie afgesloten strafzaken (ACAS).

BetraptChris D. werd veroordeeld tot 25 jaar cel en tbs met dwangverpleging nadat hij in 2000 Alda Stienen met een mes om het leven bracht. De 54-jarige vrouw had hem betrapt tijdens een inbraak in haar woning en moest dat met de dood bekopen. D. was op dat moment net twee jaar op vrije voeten nadat hij een celstraf had uitgezeten voor het ombrengen van Tjeu Hölzken in Weert. Ook die had hem betrapt tijdens een inbraak. OntuchtSjoerd van Berge Henegouwen, de advocaat van Chris D., had gevraagd om heropening omdat pas in 2014 bekend is geworden wat hem als tiener is aangedaan. In jongensinternaat De Widdonck in Heibloem heeft een medewerker eind jaren zeventig ontucht met hem gepleegd. D. kreeg daarvoor 25.000 euro van het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Het seksueel misbruik kwam in 2014 naar buiten toen een psycholoog in het kader van de verlenging van zijn tbs tot de conclusie kwam dat Chris D. leed aan een ernstige posttraumatische stressstoornis (PTSS).

OntoerekeningsvatbaarDe ontucht werpt volgens Van Berge Henegouwen nieuw licht op de zaak. De rechters zouden met deze wetenschap D. wellicht volledig ontoerekeningsvatbaar hebben verklaard en dus hebben ontslagen van rechtsvervolging. De ACAS deelt die visie niet.

Chris D. heeft twaalf jaar in de cel gezeten voor het ombrengen van Alda Stienen. Op dit moment wordt hij behandeld in de Van Mesdag-kliniek in Groningen.