Grootste wapendepot van België slecht beveiligd: journalist loopt er zonder problemen naar binnen

Print
Grootste wapendepot van België slecht beveiligd: journalist loopt er zonder problemen naar binnen

Afbeelding: Google Streetview

De beveiliging van het testcentrum voor vuurwapens in Luik, de grootste opslagplaats van wapens in België, is zo lek als een mandje. Journalist Faroek Özgünes van VTM Nieuws kwam er zonder moeite binnen. "Er is ons op geen enkel moment gevraagd wie we waren of wat we daar kwamen doen."

Het testcentrum herbergt zo’n 10.000 wapens. Dat zijn pistolen en jachtgeweren, maar ook kalasjnikovs en automatische oorlogswapens. Alle wapens die in België worden geproduceerd of ingevoerd, worden daar getest voordat ze in gebruik worden genomen. Daarnaast worden in het depot in beslag genomen wapentuig vernietigd.

Werknemers van de instantie namen contact op met VTM, omdat ze zich zorgen maakten over de beveiling van het pand en daarmee ook hun eigen veiligheid, meldt VTM Nieuws. Özgünes probeerde vervolgens het wapendepot binnen te komen. Dat bleek geen enkel probleem.

Geen probleem
"Er is op geen enkel moment gevraagd wie we waren of wat we daar kwamen doen", legt hij uit. "We zijn nooit geregistreerd en hebben de gebouwen kunnen verlaten zoals we gekomen zijn. Volstrekt anoniem." De reporter stelt zich ernstige vragen bij de bevindingen. "Dat roept in tijden van terreurniveau drie vragen op over de beveiliging van deze wapenopslagplaats."

VTM zegt bewust niet tot in het in het wapendepot zelf te zijn gegaan, omdat dat illegaal zou zijn.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →