Verwarring in Belgisch dorp: klokken lopen te snel

Print
Verwarring in Belgisch dorp: klokken lopen te snel

Afbeelding: iStock

Een mysterieus fenomeen: veel elektrische klokken in het Vlaamse Waanrode begonnen vorige week opeens te snel te lopen. Inmiddels is de oorzaak gevonden: vanwege werkzaamheden aan het elektriciteitsnet werd de stroom tijdelijk op een wat hogere frequentie gestuurd.

Johan Verhaegen keerde na een weekje Italië terug naar zijn woning in Waanrode en merkte dat de klokjes van de centrale verwarming en oven niet meer de juiste tijd aangaven. "Mijn vader vertelde me dat de stroom enige tijd was uitgevallen. Geen bijzondere oorzaak dus", vertelt Johan. "De klokjes werden juist gezet maar we merkten de volgende ochtend, ongeveer acht uur later, dat alle klokjes ongeveer 15 minuten voorliepen op de normale tijd. Dat tijdsverschil groeide tot woensdag met ongeveer 15 minuten op acht uur, oftewel 45 minuten per dag."


Johan Verhaegen: "Zoals het klokje in mijn buurt 'tikt', 'tikt' het nergens." - Foto: Paul Pans

Zonnepanelen in alarmmodus
De omvormers van Johans zonnepanelen zijn inmiddels ook in de alarmmodus geschoten. Resetten helpt niet. "Na een gesprek met een vriend over de spooktoestand van de klokjes werd duidelijk dat de oorzaak van het probleem alleen maar de frequentie van de netspanning kon zijn. Tijdens het controleren van de spanning die werd geleverd werd een waarde van 51 Hz gemeten, terwijl dit exact 50 Hz moet zijn."

Inductieplaat doet het niet
Ook bij de buren spookt het: de tijd gaat te snel, de zonnepanelen functioneren niet, zelfs een nieuwe inductiekookplaat doet het niet. De boosdoener blijkt stroomleverancier Infrax, die in de buurt bezig is met het vernieuwen van een transformatorhuisje. Om dat te doen is de normale stroomtoevoer afgesloten zodat er veilig gewerkt kan worden. Een noodgenerator levert tijdelijk elektriciteit aan de buurt. Alleen levert die generator de stroom op een iets hogere frequentie, en dat veroorzaakt de problemen.

'Bewust voor 51 Hz gekozen'
Volgens stroomleverancier Infrax is er bewust voor gekozen om de noodgenerator op 51 Hz te laten draaien in plaats van de standaard 50 Hz. "Met zonnepanelen kunnen particulieren ook zelf stroom op het net zetten, wat gevaarlijk is wanneer wij aan het werk zijn. Zonnepanelen zijn zo ingesteld dat ze op 51 hertz automatisch uitschakelen. Daarom hebben wij voor deze optie gekozen"

Schadevergoeding
Bewoners van Waanrode willen graag gecompenseerd worden voor de geleden schade. Buurtbewoner Johan Verhaegen: "Hoe gaat Infrax dit oplossen? Het was trouwens schitterend weer de afgelopen dagen." Infrax werkt aan een mogelijke compensatie voor het verlies aan groene stroom en raadt de gedupeerden aan een klachtenformulier in te sturen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →