Bellen achter het stuur strenger bestraft in Duitsland

Print
Bellen achter het stuur strenger bestraft in Duitsland

Politie schrijft meer 'belboetes' uit door scherper toezicht Afbeelding: iStock

Bestuurders die in Duitsland worden betrapt op het bellen, internetten of ‘appen’ met hun mobieltje kwamen er tot nu toe vrij goedkoop vanaf. Dat is sinds donderdag wel anders. De boetes zijn flink verhoogd. Ook het hinderen van hulpverleners wordt strenger bestraft.

Automobilisten die gesnapt worden terwijl ze niet-handsfree bellen of op een andere manier in de weer zijn met hun smartphone kunnen voortaan rekenen op een boete van 100 euro. Dat was eerder ‘slechts’ 60 euro. Dat is nog steeds wel fors minder dan de 230 euro die je daarvoor in Nederland moet neertellen.

Ongeluk
Als aantoonbaar is dat door het ‘spelen’ met de mobiele telefoon een ongeluk is veroorzaakt, levert dat in Duitsland voortaan een boete op van 200 euro.  

Sinds donderdag vallen ook tablets en laptops onder het verbod, dat eerder alleen gold voor mobieltjes.

Overigens zijn niet alleen automobilisten duurder uit. Ook de boetes voor fietsers die ‘appen’ of bellen zijn fors verhoogd. Wie wordt betrapt, betaalt voortaan 55 in plaats van 25 euro.

Alcohol
Reden voor de verhoging van de boetes is volgens de Duitse wetgever het veranderde inzicht in de oorzaken van veel verkeersongelukken. Tot een aantal jaren geleden was meestal alcohol de boosdoener. De laatste jaren wordt afleiding door mobiele apparaten steeds vaker genoemd als hoofdoorzaak van ongelukken en aanrijdingen.

Vanaf nu zijn de Duitse boetes voor het hinderen van hulpverleners, bijvoorbeeld door geen ruimte te maken voor ambulances, eveneens fors hoger. Wie wordt betrapt, moet rekenen op een boete tussen 200 en 320 euro.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →