Nieuwe Netflix-trend: binge-racing

Print
Nieuwe Netflix-trend: binge-racing

Afbeelding: De Limburger

Steeds meer mensen proberen een nieuwe Netflix-serie binnen 24 uur helemaal te bekijken. Die nieuwste trend, de overtreffende trap van binge-watching, heet binge-racing.

Circa 8,4 miljoen Netflix-gebruikers hebben de afgelopen drie jaar aan binge-racing gedaan. Ze vliegen binnen één dag door een heel nieuw seizoen, om spoilers te voorkomen of gewoon om gezellig te kunnen meepraten over de nieuwste Netflix-serie.

Gekluisterd
Het aantal binge-racers is de afgelopen drie jaar twintig keer zo groot geworden. In 2013 zaten er nog maar 200.000 mensen 24 uur achter elkaar aan het beeldscherm gekluisterd voor een nieuwe Netflix-serie. Dit jaar zijn het er meer dan 4 miljoen. Volgens cijfers van het Amerikaanse bedrijf zijn Canadezen de grootste fans van de nieuwe trend, gevolgd door de Verenigde Staten, Denemarken, Finland en Noorwegen.

Achter elkaar
Netflix heeft wereldwijd meer dan 100 miljoen abonnees. Ook in Nederland wordt de dienst steeds populairder. De on-demandservice is inmiddels doorgedrongen tot een derde van de huishoudens, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Telecompaper. Zes op de tien Nederlanders kijken weleens meer dan één aflevering van een serie achter elkaar, meldt Telecompaper. Twee jaar geleden deed dat nog ongeveer vijf op de tien. Diensten als Netflix moedigen dat ook aan door nieuwe afleveringen automatisch te starten na de vorige.

Netflix heeft ook de top 20 va meest populaire binge-race-series op een rij gezet. Daarbij staat de Amerikaanse dramaserie Gilmore Girls op nummer 1. 

De top 20
1. Gilmore Girls: A Year in the Life
2. Fuller House
3. The Ranch
4. Marvel’s The Defenders
5. The Seven Deadly Sins
6. Trailer Park Boys
7. Santa Clarita Diet
8. F is for Family
9. Orange is the New Black
10. Stranger Things
11. Friends from College
12. Grace and Frankie
13. Wet Hot American Summer
14. Atypical
15. Unbreakable Kimmy Schmidt
16. House of Cards
17. Master of None
18. Luther
19. GLOW
20. Arrested Development

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →