Drugs in erotische sauna: twijfels over politierapport

Print
Drugs in erotische sauna: twijfels over politierapport

Afbeelding: De Limburger

Wordt er in de erotische saunaclub Yin Yang in Roermond in drugs gehandeld? Of is het niet te voorkomen dat klanten wel eens iets mee naar binnen smokkelen?

Die vraag stond donderdag centraal tijdens de behandeling van beroep dat  Yin Yang bij de rechtbank heeft aangetekend tegen sluiting door de gemeente Roermond.

Pillen
Die vindt dat de club op basis van de wet Damocles dicht moet  omdat er bij een  grootscheepse inval  in een witwasonderzoek in november vorig jaar een paar gram harddrugs en 16 xtc-pillen gevonden. Daarmee staat volgens burgememeester Rianne Donders vast dat er in drugs gehandeld wordt. Als gebruikershoeveelheid geldt bij harddrugs immers slechts 0,5 gram.

Betrouwbaar
De vraag waar het tijdens de rechtszaak om draaide: hoe betrouwbaar zijn de  rapportages van de politie. En welke hoeveelheden drugs zijn waar precies in Yin Yang aangetroffen? De rapportages zijn gebaseerd op de vele processen verbaal die tijdens de inval zijn opgemaakt. Maar de gegevens in de rapportages komen niet consequent overeen met de processen verbaal.

Boterhamzakje
Advocaat Lex Berndsen van Yin Yang repte over vele onduidelijkheden. Zo is er het 'vermeend boterhamzakje' met drugs dat op de parkeerplaats zou zijn gevonden, maar waarvoor bewijs volgens Berndsen ontbreekt. Verder zou niet zijn vermeld dat 1,1 gram cocaïne en 0,9 gram hennep gevonden zijn in de werkruimte van de masseur die als zelfstandige een vertrek huurt in Yin Yang. Reden voor Berndsen ook vraagtekens te zetten bij de 16 xtc-pillen, die eerst in verschillende lockers zouden zijn aangetroffen en later volgens een 'plots opgedoken proces-verbaal' toch weer samen met een Viagrapil in één kluisje zouden hebben gelegen. En zelfs als dat laatste klopt,  dan vindt Berndsen dat nog geen reden om die hoeveelheid als handelswaar te betitelen.

Vragen
Ook rechter Teeuwissen had vragen over de "discrepantie tussen processen verbaal en rapportages”. Het antwoord  van de gemeente dat de politie die gegevens zo heeft aangeleverd, was in haar ogen geen excuus.  "De burgemeester moet ook nagaan of ze op die informatie kan vertrouwen.” Bovendien had er volgens de rechter beter doorgevraagd moeten worden waarom  de bezitters van de drugs het spul bij zich hadden en met welk doel.

De rechtbank doet over zes weken uitspraak.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen