Rechter: homo-organisatie niet belazerd door Prevoo

Print
Rechter: homo-organisatie niet belazerd door Prevoo

Afbeelding: Rob Oostwegel

Gedeputeerde Daan Prevoo heeft zich niet schuldig gemaakt aan het 'belazeren' van een Limburgse voorvechtster van homobelangen.

Hij hoeft zijn uitspraken daarover in De Limburger dan ook niet te rectificeren.

Plan
De Rechtbank Limburg deed donderdag uitspraak in een civiele procedure die was aangespannen door Annelies Hintjes, die de belangen van homo’s behartigt. In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen in 2015 presenteerde ze, destijds nog namens de inmiddels opgedoekte Stichting Roze Limburg, een plan voor nieuw homo- en transgenderbeleid in Limburg.

Dat stuurde ze aan de lijsttrekkers van de SP (Daan Prevoo), PvdA (Eric Geurts) en GroenLinks (Carla Brugman). Als de politici het beleid zouden steunen en via een motie na de verkiezingen zouden indienen, beloofde Roze Limburg als tegenprestatie campagne te voeren voor de linkse politici.

Positief
Prevoo en ook collega’s Geurts en Brugman reageerden per e-mail positief op het initiatief. Daarmee hadden de twee een bindende overeenkomst, zo betoogde Hintjes’ advocaat veertien dagen geleden ter zitting. De praktijk bleek anders: na de stembusgang maakte zich geen van de politici sterk voor het plan.

Ontkenning
Prevoo ontkende in de krant met klem dat hij een deal zou hebben gemaakt met Roze Limburg. "Natuurlijk hebben wij nooit een overeenkomst gesloten, dan zou ik omkoopbaar zijn.” Hintjes schoot deze uitspraak in het verkeerde keelgat. Ze voelde zich naar eigen zeggen 'belazerd' en spande de civiele procedure aan tegen Prevoo om hem te dwingen publiekelijk toe te geven dat er wel degelijk een deal was gesloten.

Maar de Rechtbank Limburg stelde haar nu in het ongelijk. Volgens de rechter is niet gebleken dat er een akkoord is gesloten, zo staat in het vonnis. Prevoo hoeft zijn uitspraken dan ook niet terug te nemen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →