Snel verbod gevraagd op 'sjoemelsigaretten'

© iStock

Europa moet snel sigaretten met filtergaatjes verbieden. Rokers hebben het recht te weten hoeveel schadelijke stoffen ze echt binnenkrijgen.

AD

Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid aan de Europese Commissie. Met zijn brief erkent Van Rijn openlijk het bestaan van de ‘sjoemelsigaret’. Onder meer KWF Kankerbestrijding deed eerder dit jaar aangifte wegens ‘zware mishandeling met de dood tot gevolg’ tegen vier grote tabaksproducenten, vanwege de sigaret-met-filtergaatjes.

MethodeDe door Brussel voorgeschreven methode, die nu bepaalt hoeveel teer, nicotine en koolmonoxide er in een sigaret mag zitten, deugt niet. Kleine gaatjes in sigaretten zouden de hoeveelheid teer en nicotine die rokers binnenkrijgen moeten verlagen, maar in werkelijkheid knijpt de roker met mond en vingers een deel van die gaatjes dicht.

Op de schopOfficiële testapparatuur houdt geen rekening met dat dichtknijpen door mond en vingers. Daarom moet deze meetwijze zo snel mogelijk op de schop, meldt Van Rijn in een brief aan eurocommissaris Andriukaitis.

De tabaksindustrie zou al jaren op de hoogte zijn van het feit dat rokers meer schadelijke stoffen binnenkrijgen dan nu wordt gemeten en op de pakjes staat.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal