In beeld: geen orkaan maar een 148-daagse oorlog

Print

Afbeelding: AFP PHOTO / TED ALJIBE

Brendan van den Beuken, beeldcoördinator van De Limburger, legt elke week een foto onder het vergrootglas. Hij zoekt naar het andere verhaal achter bijzondere of actuele foto’s. Hij beschrijft wat hij ziet wanneer hij langer naar een foto kijkt.

Wat een ravage. Je weet niet eens waar je moet beginnen met kijken. Doeken, ijzeren stangen, golfplaten, kabels, hekwerken, autowrakken, kapotte ruiten en bergen zooi tegen de huizen opgestapeld. Zijn de gevels van de gebouwen nu weg of zijn het balkonresten die je ziet? Alsof er een orkaan door deze straat is gegaan. Vreemd genoeg is het wegdek helemaal leeg. Het was geen orkaan maar een 148-daagse oorlog.

Voorbode
Op 23 mei kwam het bericht van persbureau Reuters dat 15 gewapende mannen al schietend door de stad Marawi (Filipijnen) liepen. Het waren leden van de terreurgroep Maute, gesteund door de IS (Islamic State). De sociale media stroomden vol met foto’s en filmpjes gemaakt vanuit huizen en auto’s.

 

Maar dit was slechts een voorbode van het geweld dat nog moest komen. Verschillende IS-groeperingen sloten zich bij Maute aan en bijna vijf maanden hielden ze de stad in hun greep. De regeringen stuurden militaire troepen en een guerrillaoorlog was het gevolg.

Militairen
Op de foto loopt een groep militairen door de straat. De wapens hangen omlaag en over een schouder en niet iedereen heeft zijn helm op. Ontspannen slenteren ze door de stad. De foto is genomen op 17 oktober, de dag dat president Rodrigo Duterte de stad bevrijd verklaard van de terroristische ‘invloed’. Maar tijdens zijn bezoek aan de stad werd er nog gezocht naar de laatste terroristen en vonden nog vuurgevechten plaats. De laatste twee rebellenleiders werden uiteindelijk gedood. In de afgelopen maanden zijn 813 rebellen, 162 militairen en 47 burgers gedood. De stad ligt in puin en honderdduizenden bewoners zijn gevlucht. Maar op de foto zie je ook moed, doorzettingsvermogen en ondernemerschap. Rechts naast de militairen kijkt een man over het dakje van zijn fietstaxi.

Het lijkt alsof hij wacht tot ze voorbij zijn om dan door te fietsen. Het getal 12 is met een spuitbus op de cabine gespoten. Er zijn er dus meer, wellicht hoort hij bij een fietstaxicentrale. Maar hoe goed ik ook over de foto speur, ik zie nergens een ander persoon in beeld. De wijk is volledig uitgestorven. Maar de gevechten zijn voorbij en de bewoners kunnen terugkeren. Volop werk voor de fietstaximan.

Reageren? brendan.vandenbeuken@delimburger.nl

Bekijk ook de vorige edities van In beeld:

In beeld: de ontroerende traan van vluchteling Amina

In beeld: Dat moet een enorme klap zijn geweest

In beeld: Verticaal foto's maken van vrouwelijke modellen

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →