EU-inspecteurs vallen binnen bij BMW München

Print
EU-inspecteurs vallen binnen bij BMW München

Afbeelding: Istock

Inspecteurs van de Europese Commissie zijn deze week binnengevallen op het hoofdkwartier van BMW in München. De onaangekondigde inspectie vond plaats in samenwerking met de Duitse mededingingsautoriteiten, aldus een mededeling uit Brussel. BMW heeft de inval vrijdag bevestigd.

De inspectie is uitgevoerd uit "bezorgdheid" dat verschillende Duitse autofabrikanten mogelijk Europese handels- en kartelregels hebben overtreden. De commissie noemt geen namen en geeft geen details.

In juli meldde Der Spiegel dat de commissie in de zomer van 2016 informatie had gekregen over het bestaan van een kartel van vijf Duitse automakers: Audi, BMW, Daimler, Porsche en Volkswagen. Ze zouden sinds 1990 informatie over modellen, kosten en leveranciers hebben uitgewisseld.

Klokkenluiders
Klokkenluiders zouden Volkswagen, dat eigenaar is van Audi en Porsche, en Daimler zijn geweest. Volgens het weekblad veronderstelden ze dat de zaak toch wel ontdekt zou worden. Klokkenluiders krijgen een korting op de boete als de commissie daartoe zou overgaan.

VW en Daimler gaven vrijdag geen commentaar.

De onverwachte controles zijn een eerste stap in een onderzoek naar verdachte handelspraktijken, aldus de Brusselse concurrentiewaakhond. Maar zij betekenen niet dat de geïnspecteerde bedrijven bij voorbaat schuldig zijn.

Het onderzoek wordt voor onbepaalde tijd voortgezet, aldus de commissie.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →