Herplaatsen van kraan in Weert kost ruim half miljoen

Print
Het herplaatsen en opknappen van de kraan van het voormalig Landbouwbelang in Weert kost 5,5 ton.

Daarbij komt nog eens 25.000 euro per jaar voor onderhoud. Dat meldt aannemersbedrijf Jongen-Meulen, dat op de plek van het voormalig Landbouwbelang aan de Zuid-Willemsvaart enkele honderden woningen wil bouwen.

Verzinken
Volgens Jongen-Meulen is het veel werk om de kraan geschikt te maken voor herplaatsing. Zo zou het hele gevaarte schoongemaakt moeten worden, zouden alle klinknagels gecontroleerd moeten worden en zijn er kosten voor het  verzinken en het opbouwen van de kraan.

 

Monument
De kosten werden bekendgemaakt tijdens een vergadering van de commissie Cultuurhistorie van de gemeente. Enkele leden van de commissie vinden die kosten wel heel erg hoog. Uiteindelijk zal de gemeenteraad een akkoord moeten geven of de kraan teruggeplaatst moet worden. Probleem is dat de kraan een rijksmonument is en dat de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed eist dat hij opnieuw wordt geplaatst.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →