Nol Hendriks, de man die Roda JC groot maakte

Print
Nol Hendriks, de man die Roda JC groot maakte

Afbeelding: De Limburger/Ermindo Armino

Suikeroom. De zaterdag overleden Arnold Hendriks verafschuwde het woord. Hij wilde niet gezien worden als filantroop. Iedereen wist wel dat zijn band met Roda JC niet alleen pure liefdadigheid was.

Elke euro die hij in de club stak, wilde hij uiteindelijk terug hebben. Maar ‘suikeroom Nol’ klonk zo lekker. Zijn uitstraling paste bovendien precies bij zijn bijnaam. Hendriks had een aaibaar, vriendelijk uiterlijk. Hij bewoog zich door het leven als een man van het volk.

Mijnwerker
Zo gewoon was de levensweg van Hendriks echter niet. Hij trok met zijn ouders in de Tweede Wereldoorlog mee naar Zuid-Limburg, waar zijn vader in de Oranje Nassaumijn I in Heerlen werkte. Vervolgens ging vader Hendriks aan de slag in de bouw. Kleine Arnold zag dat zijn vader hard moest werken voor weinig geld. Dat leven wilde Arnold niet. Hij wilde net zo hard werken als zijn vader, maar wél meer verdienen. Dat zou hem uiteindelijk lukken.

Wandelende calculator
Als kind stond Hendriks al bekend als een wandelende calculator. Vanaf de basisschool pakte Nol alles aan om geld te verdienen: hij liet kinderen uit de buurt voor een paar cent opgestapelde bussen omgooien, verkocht bloemen aan de deur, reed als veertienjarige voor de lokale groenteboer met paard en wagen rond, zeepte bij de kapper klanten in, bracht leesportefeuilles rond (‘acht cent per map’) en werd vertegenwoordiger in suikerwerken.

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Op 23-jarige leeftijd rolde hij als verkoper van stropdassen de textielwereld in, waar hij zich ontpopte als een succesvolle, selfmade zakenman. Hij kocht dumppartijen op, die hij vervolgens goedkoop op de markt bracht. Hij was de eerste in Nederland die het cash & carry-principe toepaste. Hij eiste veel van zijn personeel, maar gaf tegelijkertijd veel terug. Zo baarde hij opzien door het complete personeel jarenlang op kosten van de zaak op vakantie te sturen naar de Canarische Eilanden of Mallorca. Hij deelde zijn financiële succes graag. Voor een wedstrijd van het Olympische Nederlands elftal in de Baandert kocht hij ooit alle staanplaatsen. Zijn klanten konden gratis een ticket afhalen in zijn winkel.

Bierviltje
Duiven, tennis en voetbal. Dat waren de dingen waar Hendriks van genoot. In 1981 knoopte Roda JC banden met hem aan. In de loop der jaren haalde de textielbaas tal van spelers binnen voor ‘zijn’ club. Tijjani Babangida, Max Huiberts, Bob Peeters, Arouna Koné. Het is slechts een kleine greep uit de lange lijst spelers die Hendriks naar Kerkrade bracht. Hij struinde persoonlijk achterafveldjes in België en lagere divisies af, op jacht naar nieuw talent. Niet zelden werden spelers direct na een wedstrijd vastgelegd door Hendriks, al dan niet op de achterkant van een bierviltje zoals bij het aantrekken van Huiberts gebeurde.

Doorbijter
Hij deed het graag allemaal zelf. Scouten, onderhandelen en vervolgens verkopen. De textielmagnaat had een bloedhekel aan vergaderingen. Hij hield van korte lijntjes en het snel nemen van beslissingen nemen. Aaibaar en aandoenlijk voor de buitenwereld, maar keihard en sluw als het moest. Een meesteronderhandelaar en doorbijter. Voor velen was hij geen makkelijk persoon om mee samen te werken. Zelf hield hij er een andere kijk op na: "Het is juist heel makkelijk om zaken te doen met mij. Je weet heel snel een antwoord: ja of nee."

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Bij Roda trok hij aan veel touwtjes. Niet omdat hij zozeer het gevoel moest hebben van macht. Nee, hij wilde niet op de wereld neerkijken als heerser uit een ivoren toren. Juist de walk of fame, het over straat lopen en herkend worden en aangesproken worden, dat was waarvan hij genoot. Met zijn timmermansoog voor talent en koopmansgeest stuwde hij de club mede omhoog in de vaart der volkeren. Zijn eerste tastbare triomf was het winnen van de KNVB-beker in 1997. Nadat Heerenveen met 4-2 was verslagen, verscheen ook Nol Hendriks – met geelzwarte pet - op de grasmat van De Kuip. Drie jaar later deed Roda dat huzarenstuk nog eens over, tegen NEC.

Pijn
In 2006, toen er binnen Roda meer structuur werd aangebracht in de organisatie, kwam het tot een verwijdering tussen Roda en Hendriks. De man die graag beslissingen in zijn eentje maakte en een broertje-dood had aan vergadercultuur, voelde dat hij niet meer paste binnen de Kerkraadse club. De breuk deed hem pijn. Er werd nog diverse keren toenadering gezocht, maar meer dan een flirt werd het nooit. In diezelfde periode overleed zijn vrouw Margaretha. Een enorme klap voor de familieman, die zolang hij kon elke dag het graf van zijn vrouw bezocht.

Hersenbloeding
In september deed Hendriks zijn zakelijke belangen definitief over aan zijn kinderen Ronald en Myrjam. Maandag 16 oktober werd hij in het ziekenhuis opgenomen na een hersenbloeding. Nol Hendriks, ‘suikeroom’ van Roda, werd 80 jaar.