Telling outletbezoekers naar centrum Roermond deugt niet

Print
Telling outletbezoekers naar centrum Roermond deugt niet

Afbeelding: iStock

Hoeveel bezoekers van het Designer Outlet doen nu eigenlijk ook de binnenstad van Roermond aan?

Op die vraag willen de winkeliers een antwoord, nu blijkt dat de tellingen niet kloppen, die al twee jaar op 25 plekken worden uitgevoerd door retailonderzoeksbureau Locatus. 

Kat > bel
Ondernemer Hans Brouwers van de Pastorie bond de kat onlangs de bel aan. Brouwers zit met zijn restaurant aan de Grote Kerkstraat, het  straatje dat vanaf de outletpassage naar de binnenstad voert.  Hij heeft data van twee scanners in de Grote Kerkstraat  gezien  die  een 'exorbitante' stijging laten zien van de bezoekersaantallen  over het laatste half jaar vergeleken met dezelfde periode in 2016.  Volgens Brouwers kan dat nooit kloppen.  "Wij hebben juist  de indruk dat de bezoekersstroom sinds de opening van de uitbreiding van het outlet in april afgenomen is. Dat geluid hoor ik van meer ondernemers.” 

Niet betrouwbaar
Een telefoontje naar winkelierskoepel BIZ en het Citymanagement leerde Brouwers dat de cijfers van Locatus niet betrouwbaar zijn,  omdat het telsysteem niet naar behoren zou functioneren. Dat wordt desgevraagd bevestigd door Gertjan Slob van Locatus. Technisch is het volgens hem een ingewikkeld verhaal, maar het probleem zit niet in de apparatuur, maar in het feit dat "telefoons van Apple zich anders zijn gaan gedragen”. "Die geven zich als het ware uit voor meerdere telefoons, waardoor één en dezelfde passant meerdere malen geregistreerd wordt.”

Kloppen
Dennis van Dijk en Wim Cox van winkelierskoepel BIZ  vragen zich ondertussen af of eerder genoemde cijfers over passantenstromen dan wel kloppen.  Met name het percentage van 25 procent waaraan steeds wordt gerefereerd als het om outletbezoekers gaat die naar de binnenstad komen. "Gaan we er sinds de uitbreiding van het outlet nu op voor- of achteruit”, zegt Cox. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →