Opnieuw een peuter verpletterd door Ikea-meubel

Print

Jozef Dudek. Afbeelding: Privéfoto

Voor de achtste keer in slechts drie jaar tijd is in de Verenigde Staten een kind om het leven gekomen door een ongeluk met een Ikea-kast van de MALM-serie. Ikea riep de kasten vorig jaar terug, maar de ouders van de 2-jarige Jozef Dudek hebben die terugroepactie gemist.

De kleine Jozef was in zijn kamer aan het spelen toen hij de ladekast over zich heen kreeg. "Zijn dood had voorkomen kunnen worden, dat maakt het extra wrang", zegt Daniel Mann, advocaat van de ouders.

Niet gewaarschuwd
Mann vindt dat Ikea consumenten niet goed genoeg heeft gewaarschuwd voor de instabiliteit van de kast. "Het woonwarenhuis riep de kast vorig jaar terug, maar deze ouders wisten van niets. Ze hadden geen idee van de mankementen, anders hadden ze natuurlijk actie ondernomen. Ikea had duidelijker moeten communiceren."

Verpletterd
Vorig jaar riep het Zweedse warenhuis in de VS en Canada de MALM-kasten terug. De aanleiding vormt de dood van verschillende kinderen die door het dressoir werden verpletterd toen het omviel.

Vul hier een omschrijving van de foto in.

De 2-jarige Curren Collas stierf in 2014 toen hij tussen de omvallende kast en zijn bed terecht kwam. Privéfoto/Ikea

Eén van dode kinderen was de 2-jarige Curren Collas. Hij stierf in 2014 toen hij tussen de omvallende kast en zijn bed terecht kwam. Ondanks moeders pogingen om haar zoon te reanimeren werd het jongetje een paar uur later dood verklaard.

Gevaarlijk product
"Ik wist niet dat ik de meubels moest verankeren en naar mijn mening zou dat ook niet nodig moeten zijn. Het is een heel gevaarlijk product", zei Collas destijds tegen Ikea trof toen een schikking van in totaal 50 miljoen dollar met de nabestaanden van zowel Curren, als de andere overleden kinderen.

In Nederland is de kast nog steeds te koop, maar verstrekt Ikea gratis bevestigingssetjes om de stabiliteit te garanderen. Klanten worden ook gewaarschuwd dat ze hun kast goed moeten vastmaken. Dat doet het bedrijf op de website, maar ook door middel van stickers met waarschuwingen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →