Tientallen legervoertuigen trekken via Brunssum en Landgraaf naar Sittard

Print
Tientallen legervoertuigen trekken via Brunssum en Landgraaf naar Sittard

Afbeelding: Geertjan Claessens

Even leek het zaterdagmiddag oorlog. Dertig legervoertuigen verzamelden zich rond de middag bij Megaland in Landgraaf.

Vanuit daar trokken ze via de Duits grens en Brunssum naar de noordelijke rand van Sittard. Daar kwam de 411e pantsergenie compagnie van de landmacht in actie om een gebouw van Waterschap Limburg te ontzetten. Het tafereel ging gepaard met veel geknal en af- en aanrennende soldaten, gadegeslagen door enkel tientallen toeschouwers.

Legeroefening
De actie was de afsluiting van een legeroefening. De landmachteenheid oefende eerder al een week lang vredeshandhaving en gevechtshandelingen zoals het innemen van gebouwen in het Belgische Marche en Famenne. Daar waren rond de driehonderd soldaten actief, in Sittard kwamen ongeveer de helft daarvan in actie.

Zwaar geschut
Van de dertig voertuigen waren er zes zogenaamde Boxers; 40-tons pantservoertuigen waarin een achttal soldaten kan worden vervoerd en die zijn uitgerust met 50-millemetergeschut. De voertuigen zijn nog vrij nieuw en werden aangepast omdat ze anders te zwaar zouden zijn om op de openbare weg te rijden.    

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →