‘Ook Limburgse dorpen hebben profijt van Europees plattelands parlement’

© Jan Hensels

Ook kleine dorpen in Limburg kunnen profijt hebben van de inspanningen van het Europees plattelands parlement. Het geeft mensen uit kleine dorpsgemeenschappen een stem en het maakt het ook mogelijk om met succes bij de Europese Unie te lobbyen voor geld voor projecten op het platteland.

Jan Hensels

Dat stelde voorzitter Ingeborg Verschuuren van de Vereniging van Kleine Kernen Noord-Brabant zaterdag tijdens de slotdag van het in Brabantse Venhorst, niet zo ver van Venray, gehouden vierdaagse editie van het European Rural Parlement. Parlement.

ProblemenBen van Essen uit Sevenum, voorzitter van de Vereniging Kleine Kernen Limburg sluit zich daar bij aan. "Door een dergelijke bijeenkomst worden ook Limburgse inwoners van kleine plaatsen eraan herinnerd dat zij er niet alleen voor staan. In heel Europa hebben mensen op het platteland te maken met vergelijkbare problemen. Denk daarbij aan het wegtrekken van jeugd of afkalvende voorzieningen. Op een bijeenkomst als deze waar mensen van veertig landen ervaringen uitwisselen kun je ook van elkaar leren.’’

OndertekendDe derde editie van het European Rural Parlement werd zaterdagmiddag afgesloten met het ondertekenen van de verklaring van Venhorst. In dat statement spreken de internationale vertegenwoordigers van kleine kernen zich onder meer uit voor behoud van kleine, agrarische familiebedrijven, investeren in goede internetvoorzieningen op het platteland en zorgen voor voldoende werkgelegenheid om vooral ook de jeugd te behouden voor het platteland.VluchtelingenEr staat ook een passage over vluchtelingen in de verklaring. Volgens het manifest biedt een succesvolle integratie van vluchtelingen in kleine kernen die te maken hebben met een trek van de jeugd naar de steden ook kansen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee