FIA bevestigt: vijftien plaatsen gridstraf Verstappen

Print
FIA bevestigt: vijftien plaatsen gridstraf Verstappen

Afbeelding: ANP

Max Verstappen staat zondag in de Grote Prijs van de Verenigde Staten op voorhand al voor een inhaalrace. De internationale autosportfederatie FIA maakte zaterdag nog voor de kwalificatie bekend dat Verstappen vijftien plekken naar achteren moet op de startopstelling.

De monteurs van Red Bull hebben een nieuwe motor in de bolide van Verstappen gemonteerd, zijn zesde al van dit seizoen. Ook een ander component van de motor, de turbo-aandrijver, is voor de zesde keer dit jaar vervangen.

Monza
De regels schrijven voor dat alle coureurs deze onderdelen tijdens het seizoen slechts vier keer mogen wisselen. Verstappen kreeg vorige maand voor de Grote Prijs van Italië al een forse gridstraf omdat toen voor de vijfde keer drie componenten van zijn motor werden vervangen. Ondanks die straf en een vroege lekke band eindigde hij op Monza nog als tiende.

Meer straffen
Verstappen is niet de enige coureur die in Austin voor straf naar achteren moet op de startopstelling. Dat geldt ook voor Nico Hülkenberg (Renault), debutant Brendon Hartley (Toro Rosso) en Stoffel Vandoorne (McLaren). Na de kwalificatie, die zaterdag om 23.00 uur Nederlandse tijd begint, kan het rekenen beginnen om de startvolgorde voor de race van zondag op te maken.