Dominee Heerlen trekt deur krimpkerk achter zich dicht

Print
Dominee Heerlen trekt deur krimpkerk achter zich dicht

Afbeelding: Istock

Dominee Henk van Es vertrekt vertrekt maandag uit Heerlen. Hij was bijna zes jaar voorganger in de protestantse kerken in Parkstad en gaat met emeritaat (pensioen).

Van Es begon en eindigt zijn loopbaan in Limburg. 33 Jaar gelden begon hij in Venray, daarna was hij actief in Elst en Zutphen.

Tachtig leden
De dominee werkt graag samen met katholieken. Die zijn volgens hem vaak open en goed in vieren. Hij ziet overeenkomsten tussen de katholieke en protestantse kerk. Een gezamenlijk probleem is de ontkerkelijking. Toen Van Es begon waren er nog drie dominees in Parkstad en telde de gemeente ruim tachtig leden, nu zijn dat er nog zestig. Die daling is volgens hem niet te stoppen. De voorganger zag het vooral als zijn taak de gemeenschap te dienen en de gemeente bij elkaar te houden.

Wie Van Es opvolgt is nog onduidelijk, het kan wel een jaar duren voor er een nieuw voorganger is. Ook dan zullen gemeenteleden veel taken zelf moeten uitvoeren. Dat hoeft volgen hem geen probleem te zijn: ”Zo is de kerk ook ooit begonnen.”  

Na zijn vertrek wil Van Es misschien nog af en toe een viering leiden. Verder gaat hij zich toeleggen op het schrijven van levensverhalen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →