Groei files niet te stoppen met extra asfalt

© ANP

De files kosten de maatschappij tot 3,7 miljard euro per jaar. Ondanks extra asfalt zullen de files alleen maar langer worden en de kosten verder toenemen.

Edwin van der Aa

Door de aantrekkende economie neemt het wegverkeer dit en volgend jaar naar verwachting met 1,7 procent toe. De jaren daarna is de groei met 1,2 procent iets minder. Die verkeersdrukte zorgt voor meer files en dus extra kosten voor de maatschappij. De filekosten lopen nu al op tot zo’n 3.7 miljard per jaar.

Langer in fileDat heeft het kennisinstituut van het ministerie van Infrastructuur berekend. "Bij vertraging geldt: tijd is geld”, zegt Arjen ’t Hoen van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). De kosten worden veroorzaakt doordat forensen en vrachtverkeer langer in de file staan, moeten omrijden om files te vermijden of eerder vertrekken uit angst in de file terecht te komen.

Als belangrijke oorzaak van de verkeersopstopping noemt ’t Hoen dat Nederlanders verder reizen. En doordat weer meer mensen werken en er meer vrachtverkeer op de weg zit, staan we met zijn allen langer vast.

Extra reistijdTot en met 2022 kan de extra reistijd toenemen met 28 procent in vergelijking met afgelopen jaar, staat in het Mobiliteitsbeeld 2017 dat het KiM maandag publiceert. De organisatie denkt dat een uitbreiding van de wegcapaciteit slechts deels verlichting kan bieden. Bovendien duurt het jaren voordat grote asfaltprojecten klaar zijn.

Het nieuwe kabinet investeert flink in nieuw asfalt. Rutte III heeft tot en met 2031 minstens 1000 kilometer extra asfalt in de pijplijn zitten. Afgelopen jaren is al ruim 700 kilometer aan rijstroken aangelegd. De rijksoverheid geeft volgend jaar alleen al 2,6 miljard euro uit aan aanleg, onderhoud en beheer van de hoofdwegen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal