Strandbad wordt omgetoverd tot attractiepark

Ton Derks bij het strandbad van Drakenrijk dat de komende jaren ontwikkeld wordt tot een attractiepark zoals Hemelrijk© Mara van den Oetelaar

De kogel is door de kerk. Drakenrijk in Reuver verandert van een strandbad in een recreatiepark. Ton Derks is eindelijk eigenaar van de grond geworden en kan nu gaan investeren in attracties.

Peter Heesen

Ontgrondingsbedrijf Niba uit Nijmegen heeft 55 hectare grond langs de Rijksweg in Reuver overgedragen aan Ton Derks. De eigenaar van Drakenrijk kan het gebied ontwikkelen tot attractiepark, naar het voorbeeld van zijn andere BillyBird Park in Volkel: Hemelrijk.

ToestemmingNadat in 2013 de eerste waterplas was uitgegraven, kreeg Drakenrijk toestemming van Niba om die alvast als strandbad in te richten en open te stellen voor publiek. Datzelfde jaar zou ook de verkoop van het gebied aan Drakenrijk bezegeld worden. Volgens projectleider Jerom Coppus van Niba moesten nog enkele puntjes op de i worden gezet. Als Derks eigenaar van de grond was, kon hij investeren in een binnenspeeltuin en buitenattracties. Het zetten van de puntjes duurde nog vier jaar; pas onlangs werden de contracten getekend.

BrandkastProjectleider Coppus verklaart dat sprake is van een ingewikkelde constructie, omdat er drie partijen bij betrokken zijn en twee activiteiten tegelijkertijd plaatsvinden: ontgronding en recreatie. "Bovendien zijn de zakelijke belangen groot. Telkens als we dachten een akkoord te hebben, bleken er toch nog juridisch-technische haken en ogen aan te zitten. Maar nu is alle geregeld in langjarige overeenkomsten. Als het goed is, gaat die de brandkast in om er nooit meer uit te komen.” Het gebied dat voor 30 hectare bestaat uit water, is volgens Coppus verkocht voor een "symbolische prijs”.

Gespreid bedjeWethouder Jan Smolenaars van Beesel wijst erop dat de gemeente erin geslaagd is "grip op de grond te houden”. Overeengekomen is dat Derks de plicht heeft 5 miljoen euro in het gebied te investeren. Als hij dat niet doet, wordt de gemeente eigenaar van de grond en kan die verkocht worden aan een andere investeerder. Die komt in een gespreid bedje, omdat Niba de omgeving inricht als fraai natuurgebied. Wethouder Smolenaars: "Maar ik heb er alle vertrouwen in dat Derks zijn afspraken nakomt.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal