'Sleutelkastje maakt het inbreker te gemakkelijk'

© iStock

Terwijl het aantal woninginbraken in Limburg daalt, blijft het aantal inbraken via sleutelkastjes gelijk.

Annelies Hendrikx

In het kader van het donkeredagen­offensief tegen woninginbraken ­adviseert de politie Limburg die kluisjes, waarin een sleutel van de woning hangt zodat met name thuiszorgmedewerkers zichzelf gemakkelijk binnen kunnen laten, niet te gebruiken.

Geen voorstander"Wij zijn geen voorstander van deze kastjes. Kijk eerst naar alternatieven”, zegt Hans van den Heuvel, portefeuillehouder High Impact Crime (HIC) van de ­politie. "Gebleken is bijvoorbeeld dat 90 procent van deze ouderen ­gewoon nog zelf de deur open kan doen. Het duurt alleen misschien iets langer.”

Soms zijn het zorgorganisaties die de sleutelkastjes verplicht stellen, omdat van hen wordt verwacht dat ze 24/7 zorg verlenen en ze daarom altijd binnen moeten kunnen. Bewoners moeten de kastjes vaak wel zelf aanschaffen. "Als je er toch eentje koopt, neem dan een veilige met het politiekeurmerk. Dat kost wel al snel 250 euro”, zegt Van den Heuvel, die mensen tevens aanraadt het kastje te laten monteren door ­iemand die er verstand van heeft.

SlachtofferHoofdagent Kyra van der Oord bezocht de mensen die slachtoffer werden van woninginbraak via een gekraakt sleutelkastje. "De impact is enorm, mensen worden bang. Het is al zo’n kwetsbare groep van vaak oudere, hulpbehoevende mensen. Ik raad ze aan om, als ze er echt geen alternatief voor hebben, het sleutelkastje niet in het zicht te hangen.”

Jaarlijks worden in Limburg circa 150 van deze kluisjes vernield, waarna in de woning vooral sieraden en geld worden gestolen. Venlo en de Westelijke Mijnstreek voeren de lijst dit jaar aan. Reden waarom een projectgroep in Sittard-Geleen met daarin de gemeente, politie, ­woningcorporaties en zorginstellingen, de noodzaak voor de toepassing van een toegangssysteem, ­alternatieve producten en de financiering ervan gaat onderzoeken.

Veiligste"Zoals een speciaal slot, waarbij de thuiszorghulp zichzelf binnen kan laten via een app op de mobiele telefoon”, zegt Helga Gibbels van de projectgroep. "Neem een abonnement op persoonsalarmering. Dit soort producten is nog in ontwikkeling. Die gaan we inventariseren en we bekijken wat het veiligste is.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal