Vervroegde sloop van ruim honderd afgedankte huizen

De sterk verouderde woningen in Stadbroek worden vervroegd gesloopt.© Rob Oostwegel

ZOwonen begint in Sittard eerder dan gepland met de sloop van huizen. Na een project om de leefbaarheid van Stadbroek-Oost te verbeteren, gaan nu 147 verouderde woningen plat.

Erwin Schmidt

Iedereen in Sittard kent de Jan Steenstraat. De invalsweg van volkswijk Stadbroek-Oost is lang bewoond door mensen die het niet breed hebben. Een straat ook die symbool kwam te staan voor sociale problemen. Nu oogt de Jan Steenstraat desolaat. Aan beide kanten van de weg zijn bij alle panden ramen op de begaande grond dichtgetimmerd. Medewerkers van nutsbedrijven ontkoppelen de levensaders voor gas, elektra en water.

147 woningenHet gaat om de vervroegde start van een acht miljoen euro kostende herstructurering van Stadbroek-Oost. In totaal gaan 147 woningen plat. De sloop zou eigenlijk pas in 2019 beginnen. Maar volgens een woordvoerder van woningcorporatie ZOwonen kwamen de woningen eerder leeg dan gepland, waardoor er nu al kan worden gestart. Een tiental bewoners is naar een tijdelijke wisselwoning gegaan en komt straks weer terug in de buurt. Veel bewoners zijn echter verhuisd naar ‘Molenbeek’, zoals beleidsmakers de eerder gesaneerde wijk Stadbroek-West jaren geleden hebben omgedoopt.

Sterk verouderdNog dit najaar begint de sloop van 72 woningen aan de Jan Steenstraat en aan In de Camp. Aan de Burgemeester Corbeijstraat gaan 27 woningen plat. Het gaat vooral om sterk verouderde gestapelde woningen zonder lift. Het breekwerk moet begin maart zijn afgerond. Over een jaar volgt dan nog een tweede sloopronde en verdwijnen nog eens 48 huizen in de wijk.

IngrijpendDe aanblik van Stadbroek-Oost wijzigt daarmee ingrijpend. Aan één zijde van de Jan Steenstraat komen geen nieuwe woningen meer terug. De gemeente gaat daar een groengebied van maken. Aan de andere zijde van de straat en aan In de Camp verrijzen 22 patiowoningen. Voor de gesloopte 27 woningen aan de Burgemeester Corbeij­straat ­komen 18 eengezinswoningen terug. De nieuwbouw begint zomer volgend jaar.

Zware criminelenDe nieuwe woningen sluiten volgens ZOwonen aan bij de toekomstige behoeften. "De patio’s geven mensen de mogelijkheid oud te worden in hun wijk." Voorafgaand aan de sloop is zes jaar gewerkt aan verbetering van de leefbaarheid in de wijk. Enkele zware criminelen werden uit de buurt gehaald en handhaving is geïntensiveerd. In samenspraak met bewoners is ook een speeltuin ingericht.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal