Verstappen heeft geen spijt van scheldwoord 'mongool'

© ANP

Max Verstappen nam geen blad voor de mond, zondagavond na de Grand Prix van Amerika. Hij noemde één van de stewards van dienst voor de camera van Ziggo Sport een mongool.

Rik Spekenburg

De jury had hem een tijdstraf van 5 seconden gegeven voor een inhaalactie op Kimi Räikkönen in de laatste ronde. Het kostte hem de derde plek. Vlak voor de podiumceremonie hoorde Verstappen dat hij vierde was geworden, en niet derde. Logischerwijs kwamen er emoties los.ScheldwoordAnderhalf uur later had hij bepaald geen spijt van zijn gekozen scheldwoord. Of hij niet bang was dat het de bewuste man, Garry Connelly, ter oren komt? "Dat maakt me helemaal niets uit. Ik hóóp dat hij het hoort. Ik heb hem toch al niet mee, dus dat maakt niet uit.”GenaaidVerstappen heeft het idee dat de steward hem zoekt. "Nu geeft hij me een penalty, in Mexico vorig jaar gaf hij me er één. In Japan vorig jaar was ik er dichtbij, als Mercedes had doorgeduwd.” In bredere zin is het niveau van sommige stewards onvoldoende, vindt hij. "Zet er mensen neer die er verstand van hebben en die in zijn voor racen. En die er niet zitten om mensen te naaien.”

WaardigRed Bull-teambaas Christian Horner kon zich wel iets voorstellen bij de reacties van de Verstappens. "Al ga ik er geen persoonlijk issue met een steward van maken en geloof ik niet dat een team wordt bevoordeeld ten opzichte van een ander. Max heeft de situatie op een waardige manier gedragen. Het is na Mexico vorig jaar de tweede keer dat dit hem overkomt. Hij mag zichzelf daarna uiten, sport draait om emotie. Het had me verbaasd als hij dit een goede beslissing had gevonden.” WillekeurVerstappen benadrukte meerdere keren dat het hem niet zozeer ging om de verloren podiumplek. "Het had ook om plek 5 of 6 kunnen gaan. De stewards zijn inconsistent. Iedereen ging hier buiten de lijnen, alleen ik word gestraft. Om de race zo om zeep te helpen, vooral hier in Amerika, is niet verstandig. Ze willen het hier aantrekkelijker maken en ik denk dat de fans het supermooi vonden vandaag. En dan doe je zoiets. Vlak voor de podiumceremonie iemand weghalen, live, dat is superslecht voor de televisie.” Dat vond Horner ook. "Formule 1 is nog onvolwassen in dit land. Dit was een grote race. De kijkers en het publiek hebben dit niet begrepen. Ik bedoel: zelfs Kimi had het niet begrepen en stond een beetje bezwaard op het podium.”

MeningHorner vond het vooral kwalijk dat Verstappen en Räikkönen niet om hun mening werd gevraagd. "Na de ramp in Mexico vorig jaar waren we het allemaal eens. Als zoiets gebeurt, haal even adem, kijk naar de feiten, praat met de betrokkenen en neem een beslissing. Met duidelijke regels hoeft dit niet te gebeuren. Als je niet wil dat coureurs buiten de baan rijden, leg er gravel neer, of hogere curbstones. Of sta alles gewoon toe. In iedere andere sport is uit gewoon uit. Bij ons hangt het af van wie de steward van de dag is. Sommigen zijn goed, anderen niet.”VeranderingVerstappen denkt wel dat er na deze grand prix gesproken gaat worden tussen teams en dat er wellicht iets kan veranderen. "Want dit kan natuurlijk niet.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal