Deze coureurs gingen net als Max 'off track', zonder straf

© YouTube

Max Verstappen kwam zondagavond als derde over de eindstreep in de GP van Amerika. Maar kort na de finish kreeg hij een tijdstraf. Daardoor kukelde de Limburger van het podium. Max kreeg de straf voor een als onreglementair beoordeelde manoeuvre. Hij ging met de wielen buiten het circuit op een plek waar dat niet mag. Maar daarin was de Limburger in Austin lang niet de enige.

Genaud Molin

Om het geheugen even op te frissen kun je hieronder de spectaculaire inhaalactie van Max op Kimi Räikkönen vanuit alle beschikbare cameraposities nog eens rustig terugkijken.

Carlos Sainz - RenaultNet als Verstappen ging ook oud-teamgenoot bij Toro Rosso Carlos Sainz zijn boekje te buiten. De Renault-coureur besloot bij zijn inhaalactie op Esteban Ocon een 'shortcut' te nemen. Sainz stak binnendoor bij de Fransman en raakte bij zijn manoeuvre buiten het circuit. Daardoor haalde hij net als Max voordeel uit de situatie. Een tijdstraf bleef uit.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lewis Hamilton - MercedesOok regerend wereldkampioen Lewis Hamilton hield niet alle bandjes op de baan. De Engelsman pakte op zaterdag pole-position in de kwalificatie, maar sneed in zijn supersnelle rondje wel een stukje van het circuit af. Over een eventuele straf repte niemand. De Mercedes-coureur mocht zondag gewoon vooraan vertrekken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Sebastian Vettel - FerrariDe FIA (Fédération Internationale de l'Automobile) werd na afloop van de GP in Austin verweten met twee maten te meten. Ook vader Jos liet zich niet onbetuigd. Hij foeterde op Twitter dat Ferrari een voorkeursbehandeling geniet van de FIA. Kijkend naar een 'inhaalscreenshot' van Sebastian Vettel op Valteri Bottas lijkt de geboren Montfortenaar een punt te hebben. De Duitser gaat weliswaar buitenom bij de Mercedes van Bottas, maar gaat daarbij wel degelijk met vier banden 'off track'. Een tijdstraf is nooit 'in sprache' geweest.

Valteri Bottas - MercedesOver de volgende situatie valt te discussiëren. Bottas raakt buiten de lijnen van het circuit, zoals te zien is op onderstaande foto. Weliswaar nadat hij werd aangevallen door Verstappen die de Fin erg ver naar de buitenkant dreef. Bottas pakte vervolgens door naast de baan tempo te maken, zijn verloren plekje weer terug. Niet veel later werd hij alsnog voorbijgestreefd door de Limburgse inhaalkoning.

CompilatieWil je alle situaties in één oogopslag vergelijken? Kijk dan even hieronder naar de compilatie.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal