Deze maand in top 10 warmste oktobermaanden ooit

© iStock

De maand is nog niet voorbij, maar met de huidige verwachting kunnen we stellen dat deze maand als zeer zacht de boeken in zal gaan. De gemiddelde maandtemperatuur lijkt rond 13 graden uit te komen. Volgens Weerplaza ruim genoeg om in de top 10 warmste oktobermaanden te komen.

Sanne Riepema

De oktobermaand is tot nu toe zeer zacht verlopen. Op dit moment bedraagt de gemiddelde maandtemperatuur ongeveer 13,8 graden. Die waarde zal de komende week nog gaan dalen, maar de maand zal hoe dan ook als zeer zacht de boeken in gaan. Normaal is de gemiddelde oktobertemperatuur in De Bilt 10,7 graden.

Om in de top 10 van warmste oktobermaanden uit te komen, moet de gemiddelde maandtemperatuur in De Bilt boven 12,2 graden van oktober 2013 blijven. Meteoroloog Wilfred Janssen: "Zelfs als de etmaalgemiddelden de rest van de maand 2 graden lager uitvallen dan de verwachting, komt oktober nog in de top 10 warmste oktobermaanden."

Hoge minimaOpvallend deze maand, tot nu toe, zijn de hoge minimumtemperaturen. Normaal daalt het kwik in oktober naar ruim 6 graden. Deze maand liggen de minima veel hoger. Vorige week maandag was het zelfs op alle KNMI-meetpunten recordwarm. Ook in Limburg ging het dagrecord eraan. In Maastricht steeg het kwik in de middag naar 25,5 graden. Het datumrecord voor deze dag stond al sinds 1949 op 24,2 graden. Dat werd toen ook in Maastricht gemeten. Het kwam drie keer tot een landelijk warme dag (maximumtemperatuur van 20 graden of hoger in De Bilt). Normaal in oktober is twee warme dagen.

Temperatuur daaltDe komende dagen is het in onze provincie vaak bewolkt met soms regen en moeten we het 's middags doen met temperaturen rond 15 graden. Komend weekend wordt het nog kouder. De middagtemperatuur daalt naar zo'n 13 graden. Daarbij lijkt het erop dat er ook flink wat buien gaan vallen. Janssen: "Een voordeel van het buiige weertype is wel dat we de zon vaker gaan zien, want tot en met donderdag zullen we niet veel zonneschijn gaan krijgen.''

Bekijk hier het actuele weeroverzicht voor Liimburg

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal