Rover Hölster Heinke rode draad in nieuwe Venlosche Revue

© iStock

Het historisch figuur Hölster Heinke is de rode draad door de nieuwe Venlose Revue ‘De vlook van Hölster Heinke’ die in 2020 op de planken staat.

Redactie

De audities voor de revue die is geschreven door het Frans Pollux en Wiel Aerts staan gepland voor de nazomer van 2018.

BedelaarHölster Heinke en zijn roversbende maakte rond 1750 de omgeving van Venlo onveilig. Hij werd geboren in Kaldenkerken als einrich van der Nooth en dankte zijn bijnaam aan het feit dat hij zich vaak ophield rond en onderdak vond in boerderij Hulsterhof. Volgens de geschiedschrijving van Henry Uyttenbroeck trokken hij en zijn bendeleden overdag rond als bedelaar of verstopten zich in de huizen van sympathisanten. ’s Nachts gaan ze op rooftocht langs boerderijen, waarbij ze de armste boeren ontzien. Dat betekent niet dat de bende bestaat uit goedwillende boeven.

Opgejaagd wildIn de nacht van 8 op 9 oktober van het jaar 1753 steekt zijn bende herberg de Geldersche Postwagen in brand waarbij het achtjarig zoontje van de herbergier om het leven komt. Hulster Heinke is vanaf dat moment opgejaagd wild. Na zijn arrestatie wordt hij geradbraakt en opgehangen. In de Venlose Revue draait het verhaal om het verdrijven van de kwade geest van de rovershoofdman. De vlook van Hölster Heinke is de vierde revue van het schrijversduo Pollux/Aerts.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal