'Ik gaf naam Reus Bende van Nijvel al in 1998 aan de politie'

Marc Van Damme was een jeugdvriend van 'De Reus'.© VTM Nieuws

De naam van 'De Reus', een van de leden van de Bende van Nijvel, was mogelijk al veel langer bekend bij de Belgische politie.

HLN/AD

Marc van Damme, een jeugdvriend van de man, gaf zijn naam al in 1998 door een de speurders. "Ongelofelijk dat er twintig jaar niets mee is gebeurd. Daar kan ik echt niet bij", vertelde hij maandag aan VTM Nieuws.

Rep en roerBelgië is opnieuw in rep en roer sinds dit weekeinde in de media werd bericht over een mogelijke doorbraak in de zaak rond de Bende van Nijvel. C.B., een voormalig medewerker van de rijkswacht, zou twee jaar geleden vlak voor zijn dood aan zijn broer hebben toegegeven dat hij 'de Reus' van de Bende van Nijvel was.

De Bende van Nijvel pleegde in de jaren 80 een reeks gewelddadige overvallen waarbij in totaal 28 mensen om het leven kwamen. De daders werden nooit gepakt. Het misdaadmysterie hield België jarenlang in de greep.

Opvallend uitsprakenNu lijkt een van de verdachten in beeld. Marc van Damme leerde C.B. kennen tijdens carnaval in Aalst. Het viel hem op dat de man soms opvallende uitspraken deed. "Er zou een staatsgreep moeten komen en de macht zou weer bij ons moeten liggen", beweerde hij onder meer. "Hij was extreemrechts en nogal militaristisch ingesteld", vertelt Van Damme, "maar op die jonge leeftijd sta je daar niet bij stil." Pas later trok Van Damme er conclusies uit.

TipEind jaren 80 voelde Van Damme aan dat er mogelijke een connectie was tussen ‘De Reus’, die hij kende en de Bende van Nijvel. Zijn kennis paste helemaal in het profiel. Op dat moment was het contact tussen hen al een paar jaar verwaterd. Toen hij in 1998 een compositietekening zag, besefte de getuige dat hij het daadwerkelijk was. Van Damme bracht de speurders op de hoogte.

ZwijgenDaarna werd Van Damme dagenlang geschaduwd en voelde hij zich geïntimideerd. Hij besloot om verder te zwijgen, totdat hij dit jaar met de broer van ‘De Reus’ sprak, die hem uiteindelijk bevestigde wat hij al die jaren vermoedde. Daarop nam Van Damme contact op met slachtoffer David Van de Steen en vertelde hem wat hij wist over ‘De Reus’. Die trok op zijn beurt naar het gerecht en de bal ging opnieuw aan het rollen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal