Robot helpt bij vaststellen van prostaatkanker

Print
Robot helpt bij vaststellen van prostaatkanker

Radiologen Raat en van Stiphout. Afbeelding: Hans van der Beele

Als eerste niet­-academisch ziekenhuis in Nederland kan het Laurentius Zieken­huis in Roermond met behulp van een robot prostaatkanker opsporen.

De nieuwe methode geeft de patiënt meer zekerheid en is bovendien een stuk aangenamer. Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Een op de tien mannen krijgt ermee te maken.

Lastig
Maar de stap naar de dokter bij een vermoeden dat er iets mis is, blijkt vaak lastig. De schaamte dat er iets is met ‘het gereedschap’ weerhoudt veel mannen van zo’n doktersbezoek. Tot het te laat is.

MRI-scans
Radioloog Rogier van Stiphout van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond en zijn collega Frank Raat specialiseerden zich twee jaar geleden onder leiding van collega’s van het Radboud UMC in Nijmegen in een nieuwe manier om prostaatkanker op te sporen. Via MRI-scans

Robot
Door met de MRI een scan van het onderlichaam te maken is een gezwel in de prostaat al veel beter te vinden. En met behulp van de nieuwe robottechniek is het ook veel gemakkelijker om op de juiste plek een stukje weefsel weg te nemen. Van Stiphout: "We kunnen niet alleen beter vaststellen of er sprake is van kanker, maar de diagnose is ook veel gedetailleerder. We krijgen bijvoorbeeld ook informatie over hoe agressief de vorm van kanker is.”

Prettiger
Ook voor de patiënt is het onderzoek prettiger. Er zijn geen twaalf weefselbiopten meer nodig om een diagnose te stellen, maar slechts twee. Raat: "Prettiger, sneller én veiliger. Elke prik door de endeldarm houdt immers ook een verhoogd risico op bacteriële infecties in de bloedbaan in. Dit is de emancipatie voor de man.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje