Raadselen rond snelle vertrek van extremisme-expert

Print
Raadselen rond snelle vertrek van extremisme-expert

Archiefbeeld Afbeelding: iStock

Waarom de netwerkregisseur radicalisering Maastricht, Osman Çatik, vier weken na zijn start vertrok, blijft vaag.

De gemeente Maastricht wil niet ingaan op de vraag waarom Çatik een maand na zijn start als netwerkregisseur radicalisering in de stad is opgestapt. Het besluit om niet samen verder te gaan is in gezamenlijk overleg genomen, aldus de afdeling Communicatie van de gemeente. De reden voor het vertrek is "vertrouwelijk en persoonlijk". Çatik bevestigt dit. 

Gesprekken
Vorige week liet hij weten dat hij een verkenning van een maand heeft gedaan in de stad. "De resultaten daarvan heb ik aan mijn leidinggevende bij de gemeente Maastricht doorgegeven. Vervolgens hebben we samen besloten het daarbij te laten", zei hij. Volgens de gemeente hebben uitsluitend oriënterende gesprekken plaatsgevonden. 

Vragen
Maastricht start de procedure voor een netwerkregisseur opnieuw op. De gemeente geeft geen commentaar op de vraag of afgewezen kandidaten uit de eerste ronde opnieuw mogen meedingen. Intussen zijn in Gouda, waar Çatik eerder werkte als netwerkregisseur, raadsvragen gesteld door de lokale politieke partij Gemeente Belangen Gouda (GBG). Die wil weten of het juist is dat Çatik er in die stad niet in zou zijn geslaagd banden op te bouwen. 

Volgens AD Groene Hart wordt dat door ‘ingewijden’ beweerd. GBG wil weten of die ‘ingewijden’ in de ambtelijke organisatie zitten. 
Çatik liet maandag weten dat hij zelf niet is benaderd door de krant en dat de publicatie "mijlenver van de waarheid ligt". Hij acht het bericht "AD-onwaardig” en ziet de antwoorden van de gemeente Gouda met vertrouwen tegemoet. 

Bagdad
Volgende maand is het precies drie jaar geleden dat Sultan Berzel uit het Wittenvrouwenveld zich in Bagdad opblies en de grootste moordenaar uit de moderne Nederlandse geschiedenis werd.
 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen