Raadselen rond snelle vertrek van extremisme-expert

Print
Raadselen rond snelle vertrek van extremisme-expert

Archiefbeeld Afbeelding: iStock

Waarom de netwerkregisseur radicalisering Maastricht, Osman Çatik, vier weken na zijn start vertrok, blijft vaag.

De gemeente Maastricht wil niet ingaan op de vraag waarom Çatik een maand na zijn start als netwerkregisseur radicalisering in de stad is opgestapt. Het besluit om niet samen verder te gaan is in gezamenlijk overleg genomen, aldus de afdeling Communicatie van de gemeente. De reden voor het vertrek is "vertrouwelijk en persoonlijk". Çatik bevestigt dit. 

Gesprekken
Vorige week liet hij weten dat hij een verkenning van een maand heeft gedaan in de stad. "De resultaten daarvan heb ik aan mijn leidinggevende bij de gemeente Maastricht doorgegeven. Vervolgens hebben we samen besloten het daarbij te laten", zei hij. Volgens de gemeente hebben uitsluitend oriënterende gesprekken plaatsgevonden. 

Vragen
Maastricht start de procedure voor een netwerkregisseur opnieuw op. De gemeente geeft geen commentaar op de vraag of afgewezen kandidaten uit de eerste ronde opnieuw mogen meedingen. Intussen zijn in Gouda, waar Çatik eerder werkte als netwerkregisseur, raadsvragen gesteld door de lokale politieke partij Gemeente Belangen Gouda (GBG). Die wil weten of het juist is dat Çatik er in die stad niet in zou zijn geslaagd banden op te bouwen. 

Volgens AD Groene Hart wordt dat door ‘ingewijden’ beweerd. GBG wil weten of die ‘ingewijden’ in de ambtelijke organisatie zitten. 
Çatik liet maandag weten dat hij zelf niet is benaderd door de krant en dat de publicatie "mijlenver van de waarheid ligt". Hij acht het bericht "AD-onwaardig” en ziet de antwoorden van de gemeente Gouda met vertrouwen tegemoet. 

Bagdad
Volgende maand is het precies drie jaar geleden dat Sultan Berzel uit het Wittenvrouwenveld zich in Bagdad opblies en de grootste moordenaar uit de moderne Nederlandse geschiedenis werd.
 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen