Te veel vertraging bij grote drugszaak: alle verdachten op vrije voeten

Print
Te veel vertraging bij grote drugszaak: alle verdachten op vrije voeten

Foto ter illustratie Afbeelding: iStock

Het Openbaar Ministerie (OM) lijdt een grote nederlaag. De rechtbank verklaart het OM niet ontvankelijk in de vervolging van zes verdachten in een al jaren voortslepende grote drugszaak.

Drie hoofdverdachten van xtc-handel uit Landgraaf en drie medeverdachten - in leeftijd variërend van 37 tot 71 jaar - konden dinsdag zonder veroordeling de rechtbank in Roermond verlaten. Daarmee kwam een abrupt eind aan een bijna negen jaar slepende rechtszaak. Het Openbaar Ministerie is op verzoek van de advocaten niet ontvankelijk verklaard omdat de termijn voor vervolging meer dan zes jaar is overschreden.

Drugshandel
Een man in Landgraaf en zijn ex-schoonvader werden verdacht van productie en handel in harddrugs, deelname aan een criminele organisatie, valsheid in geschrifte en witwassen. Zijn ex-vrouw werd ook verdacht van de laatste drie feiten. De feiten hebben meer dan tien jaar geleden plaatsgevonden, sommige al in 2001.

De drie andere verdachten zouden hand- en spandiensten hebben verricht, waaronder witwassen en valsheid in geschrifte

Vijftig getuigen
De rechter-commissaris heeft de afgelopen jaren liefst vijftig getuigen gehoord om de zaak te onderbouwen. Naar nu blijkt tevergeefs. Het ingewikkelde dossier liep door wisselingen binnen het OM zoveel vertraging op, dat mr. W. Peute, de zevende officier van justitie die op de zaak was gezet, de eisen tegen de verdachten al bij aanvang van de zitting aanzienlijk afzwakte. Hij trok de strafeisen voor het lidmaatschap van een criminele organisatie en voor het bezit van 1,5 miljoen xtc-pillen in. Dat waren de zwaarste strafbare verdenkingen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen