Woekerprijzen tickets worden toch niet aangepakt

Print
Woekerprijzen tickets worden toch niet aangepakt

Afbeelding: ANP

De Eerste Kamer heeft dinsdagmiddag tegen een nieuwe wet gestemd die de woekerhandel in tickets voor concerten en sportwedstrijden moet aanpakken. Het CDA stemde uiteindelijk tegen het voorstel dat opmerkelijk genoeg afkomstig is van onder meer de eigen fractie in de Tweede Kamer.

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer, waaronder initatiefnemers CDA en SP, besloot zeven jaar geleden al dat de wanpraktijken moest worden aangepakt, maar een meerderheid in de Eerste Kamer twijfelt aan de effectiviteit van de nieuwe wet. 

Lees ook: Voetbalclubs willen eindelijk harde aanpak doorverkoop tickets

CDA
Vooral de afwijzing van het CDA is opmerkelijk. Werd de wet op aandringen van de CDA-fractie in de Tweede Kamer afgezwakt omdat hij te streng zou zijn vanwege het strafrechtelijke karakter, volgens de fractie in de Eerste Kamer is de wet juist te slap. De partij roept Rutte III op met een nieuw plan van aanpak te komen. 

Ook de PvdA, die destijds nog voor de wet was, stemde tegen. De tegenstemmers noemen het doel 'sympathiek', maar het doorverkopen van kaarten zou niet stoppen als burgers zelf naar de rechter moeten stappen. 

Rechter
De intiatiefnemers willen dat een burger naar de rechter kan stappen als de kosten voor een toegangsbewijs onredelijk zijn. Kaartjes mogen niet voor meer dan 120 procent van de oorspronkelijke verkoopprijs doorverkocht worden. "Met de ticketwet willen we voorkomen dat tussenhandelaren winst maken over de rug van muziekliefhebbers en sportfans", aldus Tweede Kamerlid Jasper van Dijk van de SP.

De Eerste Kamer is onder meer aan het twijfelen gebracht door deskundigen, die zware kritiek hebben op het wetsvoorstel. "Dit lost niets op," zei de Leidse hoogleraar Willem van Boom, één van de experts die door de Eerste Kamer zijn gehoord, eerder tegen deze redactie. "Mensen moeten dan naar de rechter om geld terug te krijgen. Die drempel is veel te hoog, en de proceskosten zullen meestal hoger zijn dan het bedrag waar het om gaat. Dat zal vrijwel niemand doen."

Controle
Volgens Van Boom is er maar één oplossing: tickets op naam verkopen en bij elk concert controleren op identiteit. "Dan weet je zeker dat er niet wordt doorverkocht. Maar dat kost natuurlijk veel tijd en geld. Dat wil de industrie blijkbaar niet."

Vorig jaar was er veel ophef over dure kaartjes voor concerten van Adele. Zo stonden er zelfs kaarten online voor 1760 euro per stuk. Onlangs nog pleitte de KNVB voor aanpak van de doorverkoop van kaarten voor voetbalwedstrijden.