‘Teloorgang van poppodium Volt dreigt’

Print
‘Teloorgang van poppodium Volt dreigt’

Afbeelding: Annemiek Mommers

Het stadsbestuur wil het Sittardse poppodium Volt laten opgaan in cultuurbedrijf De Domijnen, dat ook al de bibliotheek, de schouwburg en het filmhuis runt. Daarmee wordt het advies genegeerd van andere poppodia, die nu de teloorgang van Volt vrezen.

De leidinggevenden van de Nieuwe Nor in Heerlen, de ECI Cultuur­fabriek in Roermond, Grenswerk in Venlo, de Muziekgieterij in Maastricht en De Bosuil in Weert vinden allemaal dat het Sittardse poppodium Volt het best zelfstandig kan opereren. Zij vrezen zelfs het verval van Volt als het poppodium moet opgaan in cultuurbedrijf De Domijnen. Die visie wordt ook onderschreven door Jan Smeets van Buro Pinkpop en Sander Ruijters van Stichting Popmuziek Limburg.

Akkoord
Al deze partijen hebben dat in maart schriftelijk laten weten aan cultuurwethouder Noël Lebens (CDA). Toch maakte Lebens onlangs bekend dat een akkoord is bereikt met het bestuur van Volt over een overgang naar De Domijnen.

Onderzoek
De gemeente heeft bureau LAgroup laten onderzoeken wat het beste voor Volt zou zijn: zelfstandig doorgaan of onderdeel worden van De Domijnen. De uitkomst van dat onderzoek is nog niet openbaar gemaakt.

Oppositiepartijen DNA en GroenLinks trekken daarover nu aan de bel. Zij willen weten waarom het rapport van LAgroup nog niet is gedeeld met de raadscommissie en vragen wanneer dat alsnog gaat gebeuren.

Oneens
Ook hebben de oppositiepartijen ‘van de beroepskrachten van Volt’ begrepen dat zij het niet eens zijn met een overgang naar De Domijnen.

Identiteit
Vrijwel alle (Limburgse) poppodia opereren zelfstandig, stellen betrokkenen. Dat zou nodig zijn omdat het goed managen van een poppodium flexibel ondernemerschap vergt. Deel uitmaken van een grotere culturele instelling zou dat in de weg staan, en zou ook leiden tot verlies van identiteit.