'Zelf afsteken van vuurwerk moet in de ban'

Print
'Zelf afsteken van vuurwerk moet in de ban'

Een arts verwijdert resten van vuurwerk uit een oog. Afbeelding: ANP/Marco de Swart

Zelf afsteken van vuurwerk moet in de toekomst taboe worden. De jaarwisseling moet een gecontroleerd evenement worden met professionele vuurwerkshows.

 Dat stelt de stelt de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV), onder voorzitterschap van prof. mr. Pieter van Vollenhoven, meldt De Telegraaf woensdag.

Verloren vingers
"Met 482 vuurwerkongevallen die behandeld moesten worden op de spoedeisende hulp, 31 verloren vingers, vier (deels) geamputeerde handen, 176 personen met oogletsel, kan je toch niet spreken over een gezellige avond"', meent de SMV, die daarom pleit voor een viering op een centraal punt.

Onzin
De belangenvereniging van de vuurwerkbranche vindt het plan onzin en vindt dat het kleinschalig vuurwerk afsteken voor de deur een traditie is die niet mag verdwijnen. De SMV pleit nog niet voor een wettelijk vuurwerkverbod, omdat zij de Onderzoeksraad voor Veiligheid niet voor de voeten wil lopen, die momenteel onderzoek doet naar de oudejaarsavond.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →