Heuvellandgemeenten vrezen toename geluidsoverlast Maastricht Airport

Print
Heuvellandgemeenten vrezen toename geluidsoverlast Maastricht Airport

Afbeelding: De Limburger/Harry Heuts

Maastricht-Airport - Herrie in de lucht is slecht voor het toerisme. Daarom vragen Gulpen-Wittem en Vaals de overheid om terughoudend te zijn met een uitbreiding van Maastricht Aachen Airport.

Meer passagiersvluchten, dat kan nog wel. Maar een uitbreiding van het vrachtverkeer op vliegveld Beek is voor de toeristengemeenten Gulpen-Wittem en Vaals uit den boze. "Toeristen komen hier voor hun rust", schrijven zij in een brief aan aftredend staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu. 

Meer geluidshinder
De voorgenomen uitbouw van de start- en landingsbaan op Maastricht Aachen Airport is volgens beide gemeenten funest voor het toerisme, en ondermijnt daarmee de lokale economie in het Heuvelland. Zij vragen Dijksma dan ook om geen toestemming te verlenen voor het verlengen van die baan. Meer vluchten vanaf Beek betekent onherroepelijk meer geluidshinder in het Heuvelland, verwachten Gulpen- Wittem en Vaals. "Dat merk je nu al", zegt wethouder Piet Franssen van Gulpen-Wittem. "Sinds de aanvliegroutes zijn gewijzigd, zie en hoor je boven onze gemeente opeens veel meer vliegtuigen."

Zwaardere toestellen
De twee gemeenten verwachten vooral hinder van vrachtvluchten boven het Heuvelland. "Dat vrachtverkeer gaat de hele dag door", aldus Franssen. "Bovendien worden daarvoor vaak wat zwaardere toestellen gebruikt die nog meer overlast geven."  Hotelkoepel Heuvelland Hotels sprak eerder in een brief aan Dijksma dezelfde vrees uit.

Congressen
Voor bepaalde vormen van toerisme is een uitbreiding van het vliegverkeer juist goed. Organisatoren van congressen pleiten al jaren voor een uitbreiding van vliegveld Beek. Een congresstad als Maastricht wordt daardoor nog aantrekkelijker voor internationale bijeenkomsten, hopen zij. Het Heuvelland leeft echter van een ander type toerist, aldus Gulpen- Wittem en Vaals in hun reactie aan Dijksma. Zij verwijzen daarbij naar een recent onderzoek van bureau Grontmij/Sweco naar de voorkeur van toeristen: 51 procent van de gasten komt naar Limburg voor natuur en landschap, en 33 procent noemt rust en ruimte als belangrijke reden om te kiezen voor het Heuvelland. 

Het verstoren van de stilte vormt volgens Gulpen-Wittem en Vaals dan ook een serieuze bedreiging voor het toerisme op het platteland van Zuid-Limburg. Daarmee komt ook de werkgelegenheid aan het wankelen, waarschuwen zij: "Meer dan 20 procent van onze beroepsbevolking is direct werkzaam in het toerisme."

De twee gemeenten hebben ook Eijsden-Margraten gevraagd hun protestbrief te ondertekenen, maar dat verzoek is afgewezen. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →