Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Horeca in Weert blijft zich verzetten tegen pils in plastic

Dit artikel krijgt u cadeau.

Horeca in Weert blijft zich verzetten tegen pils in plastic

Afbeelding: Archief De Limburger

Weert - Burgemeester Jos Heijmans hield voet bij stuk. Hij gelastte dat alle cafés in de binnenstad tijdens kermis en carnaval plastic bekers moeten gebruiken. De horeca was en blijft tegen.

Joost Arts, kastelein van café De Harmonie en bestuurslid van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Weert, neemt alvast een voorschot op de eva­luatie van de Weerter kermis die woensdagmiddag plaatsvindt. "Het gezeik met glazen is altijd op de plek waar het tijdens kermis en carnaval buiten het drukst is: de Oelemarkt. Als horeca waren we solidair en zijn met het glasverbod meegegaan. Maar voor ons hoeven plastic bekers niet altijd en overal."

Restaurants
Burgemeester Heijmans besloot medio dit jaar met het oog op de veiligheid dat alle cafés in de binnenstad plastic bekers moesten gebruiken. Alleen restaurants mochten glazen gebruiken.

"We hadden echter toen een ander voorstel, maar dat heeft de burgemeester naast zich neergelegd", zegt Arts. "We vinden veilig uitgaan ook belangrijk, maar wat ons betreft houdt dat niet in dat er overal en altijd plastic bekers gebruikt moeten worden. De klant wil liever glas. Het is ook beter voor de kwaliteit en de uitstraling. Plastic hoeft niet de norm te zijn. Daarbij willen we graag onderscheid maken tussen kermis en carnaval. We stellen voor met carnaval van vrijdag tot en met dinsdag plastic bekers te gebruiken en met de kermis alleen in het weekeinde: van vrijdag tot en met zondag. Dat heeft onze voorkeur."

Speciaalbier
Voor Marcel Beelen, uitbater van café De Tramhalte aan de Maasstraat, hoeven er helemaal geen plastic bekers gebruikt te worden. "Ik kan me voorstellen dat we plastic bekers gebruiken als de carnavalsoptocht langskomt", zegt hij. "Maar aan de andere kant, de optocht trekt ook door de wijk Moesel en daar hoeft geen plastic gebruikt te worden. Hetzelfde gaat op bij de restaurants. Tijdens de kermis kan iemand op het terras van het Bruine Paard aan de Markt een glazen kelk met speciaalbier drinken omdat het een restaurant is en tegenover bij café De SooS moet de klant uit een plastic bekertje drinken omdat het een café is. Dat snapt toch niemand?"

Ecobekers
Voor de Bewoners Organisatie Binnenstad (BOB) is het belangrijk dat er ecobekers gebruikt worden als plastic verplicht is. "Die lijken veel op glazen en zijn duurzaam", zegt voorzitter Leon Bou­wels. "Je hebt met ecobekers ook minder zwerfvuil omdat ze hergebruikt worden." Volgens Bouwels viel de hoeveelheid zwerfvuil tijdens de kermis mee.

Hoe de evaluatie van het gebruik van plastic bekers woensdagmiddag ook uitpakt, een nieuwe regeling zal altijd eerst door de gemeenteraad moeten worden goedgekeurd, vindt CDA-fractieleider Hendrik Stals. "De burgemeester heeft eigenhandig een nieuwe regel ingevoerd en daarmee de raad gepasseerd", zegt Stals. "Want die had eerder al regels opgesteld voor het gebruik van plastic bekers. Die zijn leidend, totdat de raad wat anders heeft beslist."

Heijmans gaf eerder aan dat hij wel bevoegd zou zijn de regels op eigen houtje aan te passen.