Zo kan het ook: heldere vacatureteksten zonder clichés

Print
Zo kan het ook: heldere vacatureteksten zonder clichés

Vacatureteksten staan vaak vol wollige termen en verkooppraatjes. Afbeelding: Thinkstock

Een vacaturesite die nu eens niét strooit met holle frasen als hands-on teamplayer en dynamische werkomgeving. Deze site vertelt wat het werk echt inhoudt, en hoe je werkdag eruit ziet.

"Vacatures worden altijd volgens hetzelfde format gemaakt", zegt Manus Aa. "Eerst lees je dat het ‘t meest waanzinnige bedrijf ooit is, dan komt er een ellenlange-lijst met taken en vereisten, waarbij altijd gezocht wordt naar het schaap met de vijf poten. Zoals drie jaar werkervaring voor een startersfunctie. Dat kan toch helemaal niet." Daarom richtte hij onlangs Spielwork op, een vacaturesite zonder wollige nietszeggende termen en zonder verkooppraatjes. 

Dynamisch
Hij kwam op het idee voor Spielwork toen hij anderhalf jaar geleden als fiscalist bij Loyens & Loeff aan het rondkijken was naar andere banen. Het viel hem op dat vrijwel in elke vacature staat dat het een dynamisch bedrijf is dat op zoek is naar een 'hands-on teamplayer zonder 9 tot 5 mentaliteit'.

"Oké, maar wat houdt die functie nou precies in? Wat doe je op een dag? Wat ga ik verdienen? Hoeveel uur werk ik echt? Geen enkele vacaturetekst geeft hier eerlijk antwoord op. Terwijl ik denk dat wanneer je als bedrijf een beter beeld schetst, er een betere match ontstaat."