Depressieve circusolifant tóch weer terug bij Circus Freiwald

Print
Depressieve circusolifant tóch weer terug bij Circus Freiwald

Afbeelding: Theo Peeters

Buba, de depressieve olifant die niet meer met Circus Freiwald mocht meereizen sinds het verbod op wilde circusdieren, is er toch weer bij tijdens het kerstcircus in Sittard.

Sinds het verbod is zowel door het ministerie van Economische Zaken als door het Duitse circus zelf gezocht naar een geschikte opvangplek in Europa voor de veertigjarige Buba, maar die is volgens minister Henk Kamp niet gevonden. 'Daarom heeft Circus Freiwald voor Buba een tijdelijke ontheffing ontvangen' en is het dier dus weer terug bij het circusgezelschap.

Niet optimaal
De beslissing is niet optimaal, licht Kamp toe na Kamervragen van de Partij voor de Dieren: 'In de ideale situatie zouden alle wilde dieren onmiddellijk na de inwerkingtreding van het verbod op wilde dieren (dat inging in september 2015) in het circus zijn opgevangen in een opvangcentrum. De praktijk is dat er momenteel geen plaats is in een opvangcentrum binnen Europa voor de Afrikaanse olifant Buba.'

Eerder werd bekend dat Buba naar Pairi Daiza in België zou verhuizen, een dierenpark dat 'gepensioneerde' olifanten uit heel Europa huisvest. Maar dat bleek later toch niet het geval. Buba woonde de afgelopen tijd in het winterverblijf in Duitsland. 

Depressief
Circus Freiwald haalde Buba al eens terug uit een ander verblijf omdat ze daar 'depressief' zou worden. In opdracht van het ministerie hebben dierenartsen de olifant onderzocht en geconcludeerd dat Buba sterk genoeg is om naar een ander verblijf te gaan. Het circus bleef erbij dat dat niet waar was en schakelde een advocaat in. Volgens Freiwald trekt het ministerie een verkeerde conclusie uit het onderzoek. "Ze begrijpen niet waar het om gaat. Buba is een krachtige olifant, maar hoe gaat het als ze verhuist naar een andere plek? Wordt ze daar geaccepteerd door de andere olifanten?", zei Natascha Freiwald eerder.  

Lees ook: Olifant Buba (40) werd depressief zonder zijn circusfamilie

Aan het werk
Buba mag tijdens haar verblijf in het circus niet aan het werk, maar mag wel als publiekstrekker worden gebruikt. 'Het geheel afschermen van de olifant van het publiek, bijvoorbeeld door haar in een tent te plaatsen, is zeker niet in het belang van het welzijn van de olifant', meent Kamp. 

Hij is van mening dat het welzijn van de olifant voldoende is gediend met een verbod op optreden en een verbod op direct contact, waaronder het aanraken van de olifant wordt verstaan.  

Circus Freiwald staat momenteel 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →