Akkoord over afgraven mijnsteenberg Oranje Nassau IV

Print
Akkoord over afgraven mijnsteenberg Oranje Nassau IV

Afbeelding: Luc Lodder

Landgraaf - Mijnsteenberg Oranje Nassau IV in Heerlen en Landgraaf mag goeddeels worden afgraven van Gedeputeerde Staten. Het provinciebestuur heeft een plan goedgekeurd, waardoor de Belgische multinational Sibelco tot 2036 zilverzand mag winnen. Dit in ruil voor nieuwe natuur- en recreatiegebieden.

De afgraving van de mijnsteenberg, de laatste nog intacte in de regio, is omstreden. Uit bronnenonderzoek bleek in 1985 al dat er jarenlang tonnen vliegas (residu van verbrand metaal) en asbesthoudend bouwpuin door elkaar is gestort. Volgens een recenter Certicion-onderzoek, nota bene gedaan in opdracht van Sibelco, is de grond alleen geschikt voor hergebruik op industrieterreinen. Dus niet voor recreatiegebied.

Lees ook: Bewoners willen dat rechter provincie terugfluit over Sibelco

Goedkeuring
De gemeenteraden van Heerlen en Landgraaf mogen nog hun mening geven over het provinciale inpassingsplan. Definitieve goedkeuring kunnen alleen Provinciale Staten geven. Stichting Behoud Brunssummerheide zal de bijbehorende milieueffectrapportage bij de bestuursrechter aanvechten.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →