PVV wil ministerschap Grapperhaus voorkomen

Print
PVV wil ministerschap Grapperhaus voorkomen

Ferdinand Grapperhaus Afbeelding: AD

PVV-leider Geert Wilders wil voorkomen dat Ferdinand Grapperhaus (CDA) wordt benoemd tot minister van Justitie en Veiligheid. Omdat de ministers van het kabinet-Rutte III donderdag al op het bordes staan moet dat woensdag nog gebeuren.

Wilders vindt Grapperhaus ongeschikt omdat die eerder in zijn persoonlijke blog heeft geschreven dat ,,je jihadisten niet hun staatsburgerschap moet ontnemen. Integendeel, je moet ze laten terugkomen''. Wilders vindt Grapperhaus daarmee "eerder een gevaar voor de nationale veiligheid dan een minister van justitie'', zegt hij tegen het ANP.

Debat
De PVV-leider wil daarom woensdagavond nog een debat over het verslag van formateur Mark Rutte. Daar moet dan ook meteen worden gestemd over de aanstelling van Grapperhaus.

Of zo'n debat er ook komt is erg twijfelachtig, omdat daar in de Tweede Kamer voldoende steun voor moet zijn. De kans is nihil dat de nieuwe coalitie het verzoek steunt. De poging van Wilders lijkt wel de opmaat voor de vragen die Grapperhaus straks als minister later kan verwachten van de grootste oppositiepartij.

Nationaliteit
Wilders zegt overigens dat eerdere uitspraken van Grapperhaus over de PVV-leider geen reden zijn om de CDA'er te willen weren. Het gaat Wilders naar eigen zeggen alleen om de mening van Grapperhaus om jihadisten niet hun nationaliteit af te pakken. In zijn blog schreef de beoogd minister hierover dat hij wil dat ze terugkomen zodat ze verantwoording kunnen afleggen.

Grapperhaus zei maandag over zijn eerdere uitspraken dat hij als bewindspersoon een andere rol heeft dan als privépersoon en dat iedereen zijn privémeningen mag kennen.

Woensdag is het zogeheten constituerend beraad waar de taken in het kabinet worden verdeeld. Donderdag is de presentatie van het nieuwe kabinet.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →