F1-baas wil anders straffen na ophef rond Verstappen

Print
F1-baas wil anders straffen na ophef rond Verstappen

Afbeelding: ANP

Formule-1-baas Ross Brawn wil opnieuw gaan kijken naar de manier waarop straffen tijdens races worden uitgedeeld.

Dat schrijft de directeur motorsport in zijn wekelijkse nieuwsbrief naar aanleiding van de veelbesproken straf voor de inhaalactie van Max Verstappen op Kimi Räikkönen tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten afgelopen zondag.

Partijen
"Wanneer het stof is neergedaald moeten we met alle betrokken partijen kijken naar dit soort gevallen als bij Max Verstappen. Dus met de autosportbond FIA en de teams", schrijft Brawn.

Lees ook: Opinie: Stewards halen ziel uit de Formule 1

Volgens Brawn moet er meer gebruik gemaakt worden van technologie, zoals dat bij andere sporten gebeurt. "In de Formule 1 gebruiken we al zeer goede beeldtechnologie voor beslissingen, maar ik denk dat we moeten kijken hoe het beter kan", aldus Brawn. "We moeten kijken hoe we de technologie beter kunnen benutten om acuraat en consistent te blijven bij dit soort gevallen." Ook moeten de betrokken coureurs volgens hem de kans krijgen om hun visie te geven op de overtreding.

Tijdstraf
Verstappen kreeg een tijdstraf van vijf seconden nadat hij in de laatste ronde van de race in Austin Kimi Räikkönen inhaalde en daarbij met vier wielen buiten de baan ging. Daardoor verloor hij zijn podiumplaats uiteindelijk alsnog aan de Fin.

Lees ook: Verstappen furieus: 'Jurylid is een mongool'

Hoewel er geen twijfel is over het feit dat de Limburger een voordeel haalde door de baan te verlaten, ontstond er na de race een hevige discussie omdat andere coureurs ook de baan verlieten zonder dat ze daarvoor bestraft werden. Ook vond Red Bull-baas Christian Horner het vreemd dat de straf voor zijn rijder zo snel werd uitgedeeld, zonder dat Verstappen zijn kant van het verhaal kon vertellen.

Lees ook: Deze coureurs gingen net als Max 'off track', zonder straf

Komende zondag staat de volgende Grand Prix in Mexico op het programma. De race begint om 20.00 uur en is zoals gebruikelijk weer te volgen op deze site.