Toch subsidie voor gedenksteentjes Nazi-slachtoffers

Print
Toch subsidie voor gedenksteentjes Nazi-slachtoffers

Een gedenksteentje in de straat Achter het Vleeshuis in Maastricht. Afbeelding: De Limburger/Rob Oostwegel

Er komt toch provinciale subsidie voor het leggen van struikelstenen.

Gedeputeerde Staten willen per gemeente maximaal vijfduizend euro beschikbaar stellen op voorwaarde dat de gemeenten eenzelfde bedrag bijleggen.

Educatie
Het geld is bedoeld voor het plaatsen van herdenkingstekens voor slachtoffers van het nazi-regime of educatieprogramma’s over dit thema. Verder stelt de provincie ruim 45.000 euro subsidie beschikbaar voor organisatiekosten.

Ophef
Over de subsidie voor de zogeheten Stolpersteine ontstond onlangs ophef. Een plan van vijf struikelsteencomités om in heel Limburg 900 nieuwe stenen te leggen en een groot educatief programma hier aan te koppelen liep spaak. De provincie weigerde na twee jaar overleg de gevraagde 4,5 ton subsidie te verstrekken. Na kritiek van Provinciale Staten zegde gedeputeerde Ger Koopmans toe een regeling van cofinanciering met gemeenten te gaan onderzoeken. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →