Dit artikel krijgt u cadeau.

Waar moet je eigenlijk op letten bij het kopen van een vlaai?

Print
Waar moet je eigenlijk op letten bij het kopen van een vlaai?

Afbeelding: De Limburger

Het kan u natuurlijk ontgaan zijn, maar 25 oktober is niet zomaar een dag. Het is de Dag van de Vlaai.

Dat leek ons een goed moment om Limburgs bekendste exportproduct eens nader onder de loep te nemen. Want waar moet je nou eigenlijk op letten bij het kopen van een vlaai? 

Frans Bauer
"De vulling is uiteraard het belangrijkste", legt bakker Mattie Korsten (49) uit. Hij heeft recht van spreken, want bij zijn bakkerszaken lopen naast tout Weert ook heel wat bekendheden de deur plat. Zo weten Hans van Breukelen, Erik Meijer en Hans Kazan de zaak te vinden en gaat er ongeveer twee keer per maand een partij vlaaien richting Frans Bauer. "En Johnny Hoes, die was hier ook altijd vaste klant." 

Kleur
Terug naar de inhoud, van de vlaai. Wie niet teleurgesteld wil worden bij de eerste hap moet volgens Korsten vooral letten op het deeg en de kleur. "De vlaai moet niet te zacht zijn, maar ook weer niet te hard. Je zou 'm zo uit de hand moeten kunnen eten, zeggen wij altijd. En hij moet een mooie kleur hebben, want het oog wil natuurlijk ook wat."

Goed vlaaiendeeg wordt dan ook met roomboter gemaakt, weet de bakker. "En dan op de juiste temperatuur afbakken, ook dat is belangrijk. Wij hebben daar een speciale oven voor, waar vijftig tot zestig vlaaien per keer in passen." Ook het storten van de vulling luistert nauw. "De spijs mag niet te koud zijn bij het vullen, want dan ontstaat er een soort tussenlaagje. Daar proef je niet zoveel van, maar een kenner ziet dat meteen."

Echte bakker
Voor zoetekauwen die op zoek zijn naar een kwalitatief goede vlaai heeft Korsten maar één tip: ga naar een echte bakker. "Bij de supermarkt verkopen ze vlaai voor zulke lage prijzen dat ik me afvraag: hoe doen ze dat? Voor de prijs van dat gebak kan ik amper de vulling betalen, laat staan het deeg en de mensen die de vlaai moeten maken." Bij de Limburgse bakkers ligt het niveau volgens hem over het algemeen vrij hoog. "Maar als je je als bakker niet kunt onderscheiden van de supermarkt doe je iets niet goed."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →