Ingehuurde raadsreporter voor Maastricht: driewerf hoera?

Print
Ingehuurde raadsreporter voor Maastricht: driewerf hoera?

Afbeelding: De Limburger

COLUMN - Maastricht gaat een journalist huren om verslag te doen van de raadsvergaderingen. Omdat, zo constateert de gemeenteraad, ‘de journalistieke aandacht voor het gemeenteraadswerk afneemt’.

Dat klopt. Heel af en toe veegt een ongeschoren type in een lange jas nog de spinnenwebben van het perstafeltje en klapt er zijn laptop open. De volmaakte stilte die thans op de ooit volgepakte mediatribune heerst, wordt verder slechts onderbroken door het geluid van tjirpende krekels.

Het is niet nieuw, die scribentenschaarste. Dat ligt ook aan de vergaderingen zelf. Dikwijls zijn ze voorgekookt. Dan zijn de rijen al gesloten in achterkamers en bestaat het debat uit het hakkelend voorlezen van geprepareerde briefjes. De noodzaak om daar als pers live bij te zijn is er niet.

Belangrijker nog is het veranderende medialandschap. Er groeien complete generaties op met het idee dat nieuws gratis is. Consumenten verwijderen nijdig de app van een krant of opinieblad als ze bij het openen van een met bloed, zweet en tranen tot stand gekomen artikel een keertje op een betaalmuur stuiten. Nee, dan liever de gekopieerde actualiteiten van knip- en plaksites.

Het is heel simpel: als we niet meer willen dokken voor serieuze journalistiek, gaat dat ten koste van de serieuze journalist. En dat treft ook de verslaggeving van de lokale politiek.

Zo’n ingehuurde raadsreporter is kennelijk de oplossing. Via een gekunstelde constructie kan hij zowaar ‘onafhankelijk’ opereren. Goed bedacht. Driewerf hoera.

Dat de benodigde 50.000 euro’s beschikbaar worden gesteld door de raad die hij zélf dient te controleren: ach. Kleinigheidje

Reageren?
marco.vankampen@delimburger.nl

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →